Блог

Регистрираха свински грип в три града, заболеваемостта у нас се увеличава

Регистрираха свински грип в три града, заболеваемостта у нас се увеличава

Свински грип е бил изолиран в София, от проба на 2-годишно дете, в Сливен, от 30 годишен пациент, както и във Варна. Случаите на пандемичния вирус в столицата и в Сливен вече са доказани в Националната референтна лаборатория по грипни и респираторни заболявания по метода Real time PCR.Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и уточни, че двамата заболели се намират в лечебно заведение.

 

„Проби се изпращат само на хоспитализирани пациенти в тежко общо състояние, със сериозни съмнения за грип“, уточни проф. Кантарджиев. Той допълни, че постоянно постъпват проби, но все още не са в количество, което да доказва епидемично разпространение в нашата страна. „Има циркулация на грипни вируси. Сигурно в София има циркулация на грипни вируси от т.нар. пандемичен „свински грип“, а днес се доказва и наличието на такъв вирус и в Сливен“, каза още проф. Кантарджиев.

 

Във Варна се увеличава се заболеваемостта и от грип, и от остри респираторни заболявания. В края на миналата седмица там е бил изолиран грипен вирус от тип А – Калифорния или т.нар. „свински грип” – N1H1, съобщи д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция. За периода 4-10 януари се отчита ръст на регистрираната заболяемост спрямо последните три седмици на миналата година и общата заболяемост за страната, уточни тя. Регистрирани са 409 заболели, което формира 122,2 на 10 000 заболяемост. Общата заболяемост за страната за същия период е 116,12 на 10 000 души.

 

Свързани статии:

Любопитно за свинския грип

Д-р Атанас Михайлов лечение на грип с уникално лесна рецепта

Как да избегнем зимния грип

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Съвременните хора са наследили алергиите от неандерталците

Съвременните хора са наследили алергиите от неандерталците

Следваща статия
Кимионът подобрява храносмилането, облекчава стреса и предпазва стомаха и черния дроб от рак

Кимионът подобрява храносмилането, облекчава стреса и предпазва стомаха и черния дроб от рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар