Кимионът е билка, която се намира в мексиканската, испанската и индийската кухня. Семките на кимион произлизат от малко растение, което е член на семейството на магданоза. Билката има исторически употреби, датиращи от 5000 година, когато е служила в процеса на мумифициране.
През Средновековието семената на кимиона насърчават любов и вярност и се използват по сватби. Традиционно се използват като диуретик и за успокоение на стомаха. Някои култури са използвали кимиона за подкрепа на женското здраве и менструация.
Кимионът стимулира ензимите на панкреаса и подобрява храносмилането
Кимионът е добър източник на желязо, манган и други витамини и минерали. Изследванията показват, че тази билка стимулира производството на панкреатични ензими и подобрява храносмилането.
Едно проучване установява, че кимионът е от полза за диабетици и е ефективен при повишаване на инсулиновата чувствителност.
Кимионът защитава ума и намалява стреса, когато се приема 1 час преди стресиращо събитие
Ако сте изправени пред предстоящо стресиращо събитие, може да е добра идея да ядете храни, подправени с кимион. Проучване от 2011 г. установи, че дози от 100, 200 и 300 мг/кг телесно тегло, 1 час преди стресиращо събитие защитават ума и намаляват стреса. Проучването заключава, че кимионът е полезен за намаляване на стреса и е мощен антиоксидант.
Кимионът има противоракови свойства и предпазва от развитие на рак на стомаха и рак на черния дроб.
Смята се също, че кимионът има противоракови свойства, поради способността му да неутрализира свободните радикали и да повишава ензимите на черния дроб. В проучване е установено, че кимионът защитава срещу развитието на стомашни и чернодробни тумори.
Ако възнамерявате да си закупите кимион, по-добре е да си купите семена и да ги съхранявате в хладилник, за да се запази антиоксидантното им съдържание.
Свързани статии:
Черен кимион: Тайната на това лечебно чудо
Лечебната сила на черния кимион
Масло от черна семка: натурална защита в токсичния ни свят?
Източник: Био Поглед
Коментари