Блог

Взимаме направление по всяко време

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219732

Всеки български гражданин ще получи поне по едно направление на месец, независимо кога отиде при личния си лекар. Това каза здравният министър Петър Москов пред Нова тв и увери, че ще можем да ползваме правата си на здравноосигурени.

 

„Личният лекар е този, който преценява на база симптомите от какъв специалист имате нужда“, припомни той. НЗОК ще плаща за диспансерните прегледи, ще плаща тестовете за най-масовите онкологични заболявания в България, посочи министърът и допълни, че реформата му е засегнала интереси за 700-800 млн. лева в сектора.

 

Лекарите с по-високи заплати

Работещите в спешните отделения лекари ще взимат пон 1500 лева, а сестрите – 900 лева, съобщи още здравният министър. Увеличаването на заплащането продължава и за работещите в спешна помощ, които ще взимат до 20% повече.

 

Търговията с кръв спира, когато започнем да даряваме

Незаконната търговия с кръв, чиито тартори са цигански групи, не може да бъде спряна, посочи Москов. По думите му единственият изход от грозната и неприемлива ситуация е българите сами да започнат да даряват.


„Не мога да поема ангажимент, че ще се справим, защото ние не даряваме кръв. Нямаме тази култура“, заяви той и допълни, че циганската търговия замества липсата на усещане, че трябва да се дарява, защото утре може да си на мястото на човека, който има нужда.


Все пак министерството подготвя мерки за справяне с монопола над кръвта. Предстои агитационна кампания за нуждата от даряване, както и нови мерки за това наличното количество кръв в страната да не залежа.


„Ако няма нужда от кръв, ако има дарители, тогава това нещо (търговията с кръв б.а.) ще изчезна от само себе си“, посочи Москов.

 

Свързани статии:

Европа ни дава пари за дълъг живот

Джипито ни вика за профилактика в точен ден и час

Заради нов адрес или скандал с джипито: 119 895 осигурени смениха личния си лекар

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Зимните разходки каляват бебетата

Зимните разходки каляват бебетата

Следваща статия
Съвременните хора са наследили алергиите от неандерталците

Съвременните хора са наследили алергиите от неандерталците

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар