Блог

Заради нов адрес или скандал с джипито: 119 895 осигурени смениха личния си лекар

Заради нов адрес или скандал с джипито: 119 895 осигурени смениха личния си лекар

119 895 здравноосигурени българи от всичките около 6 милиона изрядни платци на вноски смениха личния си лекар през юни т.г. През същия месец на миналата година на ново джипи са заложили 177 711 души, съобщиха от НЗОК.

 

Промяната може да се извърши още веднъж в годината - през декември. Най-честата причина за прекратяване на отношения с джипито е или смяна на местоживеенето, или ако осигуреният се е скарал с досегашния си доктор. Разрив много пъти предизвикват недостигащите направления. Според данните на НЗОК най-много граждани са сменили фамилния си доктор в София - те са 21 293-ма, а през юни м.г. са били 36 436. На второ място е Пловдив - 17 750 души т.г. срещу 20 262 през юни м.г. Над 580 000 българи нямат личен лекар.

 

С индивидуална жалба до директора на регионалната каса осигурените могат да изберат друго джипи по всяко време на годината, ако тяхното е починало, ако са сменили неочаквано адреса си или ако напрежението с настоящото е нетърпимо. Тогава директорът на местната каса се произнася по конкретния случай.

 

Здравният министър д-р Петър Москов се срещна с БЛС. „Ведомството ще формира и ще определи кои заболявания в кои пакети ще влизат, но лекарският съюз трябва да изработи и приложи стандартите, по които да се провежда лечението”, каза Москов. Според него докторите в България са станали жертва на политическа недобросъвестност, довела до изкуственото разделяне и противопоставяне на различните специалности. “Тази политика превърна лекарите във високообразован пролетариат и аз се радвам, че БЛС вижда реалните проблеми и има волята да ги реши”, посочи министърът. Той е категоричен, че системата страда от непрозрачност и лошо финансиране.

 

Свързани статии:

Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

Д-р Георги Гайдурков: медицината третира само симптомите, а всъщност нелечими болести няма – ако искате да отслабнете намалете солта

Приемат документи за Личен асистент

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Яжте боровинки, за да живеете по-дълго

Яжте боровинки, за да живеете по-дълго

Следваща статия
Ползите от цвеклото документирани, че защитават от рак

Ползите от цвеклото документирани, че защитават от рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар