Блог

Слънцето е най-лечебно от 8 до 9 сутринта

Слънцето е най-лечебно от 8 до 9 сутринта

Жега е, синоптиците обещават 40-градусови температури на някои места. Но означава ли това да се крием панически от слънцето? Не, подобни идеи са крайни и по-добре да не залитаме по тях, а да последваме съветите на Учителя Петър Дънов. Според неговото учение слънчевата енергия може да бъде много полезна, дори целебна, стига да знаем повече за нея и да се съобразяваме с няколко правила.

 


Дънов твърди, че слънчевата енергия всеки ден минава през няколко различни фази, като от полунош до 12 часа на обяд тя е в период на прилив към земята, а от 12 часа по пладне до нула часа – в период на отлив. Според него приливът стига до най-високата си точка при изгрев слънце. Тогава лъчите са най-животворни. След това приливът започва постепенно да намалява, а след това започва отливът, който е най-силен при залез.

 


Дънов съветва от 22 март през пролетта и през цялото лято човек да става рано, за да посреща изгрева и да приема своя дял от добрата слънчева енергия, тъй както пчелите пият нектар от цветята. Обясненията му звучат странно за прагматичния съвременник, но пък науката отдавна е доказала, че изводите му са верни – слънчевата активност, начинът на пречупването на лъчите през различните периоди на денонощието са различни и въздействието им върху земята и организмите следствие на това също е различно. Няма две мнения, че сутрешните лъчи действат най-благоприятно върху човека. Затова спокойно можем да се доверим на Дънов и дори в жежките дни да правим слънчеви бани, но рано сутрин и най-много до обяд.

 


Според създателя на Бялото братство обаче слънцето е най-лечебно от 8 до 9 часа сутринта. Той е убеден, че преди изгрев лъчите, които се пречупват през атмосферата, влияят най-вече на мозъка. По време на изгрева те идват по права линия и имат положителен ефект преди всичко върху дихателната система и чувствителността. А с приближаването към пладне те влияят най-добре върху храносмилателната система. Дънов съветва хората със стомашни проблеми да се излагат на слънце в периода от 9 до 12 часа. Ранните слънчеви лъчи действат добре върху анемични хора.

 


Дънов твърди, че мозъкът е като батерия и когато го „зареждаме” със слънчева енергия, той я препраща към другите органи и започва да лекува. Той съветва хората, когато правят слънчеви бани, да са съсредоточени и положително настроени, за да могат да възприемат положителната енергия. Категоричен е, че хората трябва да се пазят от силните следобедни лъчи. Той ги нарича черни, нетагивни.

 


Когато човек е принуден да се излага по всяко време на слънце, за да се предпазва от вредните лъчи,трябва да носи шапка във форма на многоъгълник, защото тя ги пречупва, съветва Дънов.

 


Ако можете от сутрин до обед да издържите на слънцето, значи сте здрави, а ако не – значи не сте, твърди още Учителят. Когато искате да се лекувате, излагайте гърба си на ранните слънчеви лъчи. Когато искате да придобиете вътрешен мир, излагайте гърба си на залязващото слънце- ето още няколко негови съвета.

 


Дънов вярва, че много от болестите се лекуват със слънчевата енергия, че всяка болест има определено време, в което се лекува- някои през май, други през юни или юли и т.н. И това със сигурност не е измищльотина. Науката отдавна е доказала, че ултравиолетовите лъчи помагат за лечението на псориазис, екземи, ревматизъм, подагра. Под тяхно влияние в организма се образуват хормони, които укрепват имунната система. Слънчевата сметлина увеличава продукцията на ендорфини- вещества, които облекчават болките и пораждащ усещане за щастие. Благодарение на слънцето организмът ни синтезира витамин Д, жизненонеобходим за усвояването на калция в организма. То помага за по-бързото заздравяване на раните, защото убива бактериите.

 


Жегата обаче прави хората раздразнителни, дори агресивни. При продължителни високи температури растат негативните проявления на хората, така че нека не заабравяме, че в такива дни е най-добре да се излагаме само на сутрешното слънце, а следобяд да стоим на закрито и по-хладно или на сянка. И още един съвет на Петър Дънов не пропускайте: през лятото и особено в горещините носете бели или яснозелени дрехи. Бялото най-вече, но и другите светли тонове отблъскват лъчите и предпазват от вредното им влияние. Освен това създават хубаво настроение.

 

Свързани статии:

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

Духовната енергия на различните храни според учителя Петър Дънов

Полезни съвети за възпитанието на децата по слънчевата педагогика на Дънов

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Вътрешно почистване на организма? Опитайте тези три супер рецепти

Вътрешно почистване на организма? Опитайте тези три супер рецепти

Следваща статия
Три чая, които са доказано средство за отслабване

Три чая, които са доказано средство за отслабване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар