Блог

Полезни съвети за възпитанието на децата по слънчевата педагогика на Дънов

Полезни съвети за възпитанието на децата по слънчевата педагогика на Дънов

Голям брой родители и учители следват методите за възпитание на децата, завещани от Петър Дънов. Хората, които ги следват в съвременността, ги определят поетично като „слънчева педагогика”. Методът представлява система от съвети за възпитание и самовъзпитание, която включва различни музикални и дихателни упражнения, паневритмия и насоки за работа по различните предмети в училище, сред природата и др.

 

Паневритмията е вид система от гимнастически упражнения, изпълнявани на музика. Методът съчетава движение, слово, музика, мисъл и влияние на естествената природна среда. Често го наричат танц, защото наподобява такъв, но по-коректно е да се определи като музикални гимнастически упражнения.


 

Паневритмията е дадена от Учителя Беинсá Дунó, както наричат Петър Дънов, основател на Бялото братство, неговите последователи. Играе се в кръг, като танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Изпълнява се ежегодно от 22 март до 22 септември (от деня на пролетното до деня на есенното равноденствие) рано сутрин (при изгрев слънце) на открито, сред природата. Продължителността на изпълнението и е около 1 час.


 

Музикантите се разполагат в центъра на кръга – видовете музикални инструменти не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите на Учението целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог, вселената. Паневритмията се играе в страната, но интересът към нея нараства по целия свят. Само от началото на тази година до сега са проведени семинари по паневритмия в Израел, Бразилия, Италия, Австрия, Щвейцария и Финландия, като в Бразилия е преподавана в училище за бедни деца.

 

Два юбилея бяха чествани тържествено в Пловдив в събота, на 28 юни 2014 г. – 150 години от рождението на Учителя Петър Дънов и 100 години от изнасянето на първата публична беседа от цикъла „Сила и живот“. В програмата бяха включени тематични изложения, както за цялостното дело на Учителя, така и за по-важните практически направления от неговото многопосочно духовно наследство – природосъобразния и здравословен начин на живот, практикуването на паневритмия и методите му за възпитанието на децата, информира ehograf.info.


 

Свързани теми:


 

Петър Дънов съветва как да се излекуваме от 11 различни заболявания


 

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене


 

Диета и рецепти на природолечителя Петър Димков за справяне с всички видове стомашни неразположения като гастрит и язва

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://chudo-sega.com/
Предишна статия
Маслините топят мазнините в областта на корема и пазят от рак

Маслините топят мазнините в областта на корема и пазят от рак

Следваща статия
Как да открием здравословни проблеми по вида на ноктите

Как да открием здравословни проблеми по вида на ноктите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар