Блог

Три чая, които са доказано средство за отслабване

Три чая, които са доказано средство за отслабване

В областта на здравословното хранене е нормално за здравните изследователи да не са съгласни един с друг. Независимо дали става дума за предимствата на вегетарианската диета или потенциалните рискове за здравето на пълнозърнести храни, винаги се намират противоречиви мнения. Въпреки това, една област, в която почти всички здравни изследователи са съгласни, е, че чайовете – дали те са билков, черен или друг – са добри за вас. Често се препоръчват чайове за лечение на състояния като безсъние, лошо настроение, стомашно-чревни оплаквания и слаба имунна система. В тази статия, обаче, ние ще разгледаме три чая, които са доказали, че подпомагат с една от най-желаните ползи от всички: загуба на тегло.

 

Чай от хибискус

 

Чаят, който се прави от чашелистчетата на западно африканското растение Hibiscus sabdariffa, е популярен чай с отчетлив, тръпчив вкус. Богат на полезни флавоноиди и антоцианини. Чаят от хибискус е доказан, че помага за намаляване на кръвното налягане при пациенти с диабет тип 2, както и пациенти с предварителна хипертония и лека хипертония.

 

Въпреки това, едно проучване, публикувано в списанието „Алтернативна и допълнителна медицина“, е установило, че екстракти от хибискус могат да блокират адипогенеза (развитие на мастните клетки). Според изследователите, клетки, третирани с такива екстракти имали значително отслабване на „ключови адипогенни транскрипционни фактори“, в сравнение с контролните клетки, които не са лекувани с хибискус.

 

Йерба Мате чай

 

Популярен в Южна Америка, Йерба чай е напитка, направена от изсушени листа и клонки на растението Йерба. Той е един от най-богатите на хранителн вещества чайове и според Fitday.com съдържа приблизително 90% повече антиоксиданти от зеления чай. Освен това, Йерба е с високо съдържание на кофеин, теобромин и теофилин, които могат да стимулират нервната ни система и да отпуснат мускулите.

 

Йерба Мате се радва на много изследвания през последните години, включително изследвания за неговите предполагаеми свойства за загуба на тегло. Може би най-стабилното на тези изследвания е публикувано в списание Laboratory Animal Research през март 2012, което е имало за цел да определи дали Йерба Мате екстракт може да повлияе при затлъстяване и диабет при мишки, хранени с богата на мазнини диета.

 

Резултатите са положителни: Йерба има благоприятен ефект върху липидния метаболизъм в мишките, което намалява техните серумни триглицериди, холестерол в серума и концентрацията на глюкозата. „В заключение, Йерба потенциално може да се използва за лечение на затлъстяване и диабет“, пишат авторите.

 

Бял чай

 

Бял чай се прави от листата и пъпките на растението Camellia Sinensis. Това е един от най-малко обработените от всички чайове и се характеризира със своя фин вкус и минимално съдържание на кофеин. Подобно на черния и зеления чай, които са получени от същото растение, белият чай е богат на катехини, група полифеноли, които са известни за намаляване на холестерола, подобряване  функцията на кръвоносните съдове и по-ниско кръвно налягане.

 

Белият чай също инхибира развитието на мастните клетки. Изследване, публикувано в списание Nutrition & Metabolism през 2009 г., например, показва, че „екстракти от бял чай значително намаляват триглицеридите, в зависимост от дозата“ . Изследователите също така открили, че екстрактите стимулират липолизата (разграждането на липидите), което предполага, че пиенето на бял чай може да инхибира складиране на мазнини.

 

Свързани статии:

Ползвайте джинджифил за отслабване

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

Върнете младостта и здравето с вълшебния тибетски чай

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Слънцето е най-лечебно от 8 до 9 сутринта

Слънцето е най-лечебно от 8 до 9 сутринта

Следваща статия
Глог помага за здраво сърце и още 100 болести

Глог помага за здраво сърце и още 100 болести

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар