Има растения, които се използват много за подправяне на храната. Но някои от тях притежават свойства, които дори не подозираме.
Кориандър – срещу болки в стомаха
Той съдържа флавоноиди и етерично масло, които отстраняват болките и усещането за тежест в стомаха.
Как да го приготвим? Загрейте половин литър вода и добавете една супена лъжица семена от кориандър. Отстранете от огъня и оставете да престои в продължение на десет минути. Изцедете и след това се наслаждавайте на топлата напитка между всяко хранене.
Важно: кориандърът може да предизвика спазми на мускулите около матката. Също така растението и етеричното масло от кориандър не се препоръчват за бременни жени.
Чай от глухарче - за прочистване на организма
Глухарчето има доказан ефект при лечение на чернодробни заболявания. Най-лесно можем да го приемаме под формата на чай и/или като добавка към салатата. От друга страна глухарчето допринася за правилното функциониране на бъбреците.
Как да го приготвим? Отделете листенцата от дръжката на растението. След това в купичка сложете количество, равняващо се на две супени лъжици и залейте със завряла вода. Оставете да престои 10 минути и след това филтрирайте.
Чай от тарос - идеалният дижестив
Естрагонът, наричан още тарос, е ароматично растение, използвано за здравни цели още от древността. Ако го използвате в кухнята, защо не го включите в билковите ви напитки? Той ще допринесе за правилното храносмилане и помогне за отпускане на нервната система.
Как да го приготвим? Сложете 0,5 л вода да заври, добавете една чаена лъжица изсушени листенца и след това оставете да престои в рамките на 5 минути. Филтрирайте и готово.
Важно: Чаят от тарос не се препоръчва на бременни жени.
Свързани статии:
Сок срещу запек и цялостна детоксикация на тялото
Петте ключа към страхотен дневен процес на детоксикация
7 начина да помогнете на тялото в детоксикацията
Автор: ladyzone.bg
Коментари