Блог

Редовни сесии сауна намаляват наполовина риска от смъртоносна болест на сърцето

Редовни сесии сауна намаляват наполовина риска от смъртоносна болест на сърцето

Редовните посещения в сауната могат драстично да намалят риска от смърт на човек, според проучване, проведено от изследователи от Университета на Източна Финландия в Куопио и публикувано в списание JAMA Internal Medicine.

 

Мъжете на средна възраст, които са посещавали сауна, най-често са били  с 40% по-малка вероятност да починат от всякакви причини по време на 10-годишен период, отколкото мъжете, които са ходили по-малко. Прекарването на по-дълго време в сауната при всяко посещение, също намалява риска от смърт, с най-големи ползи, идващи от посещения от 20 минути или повече.

 

Горещи и сухи сауни

Изследването е проведено в източна Финландия, която има дългогодишна традиция за използване на сауна. Традиционната финландска сауна е гореща – 80 до 100 градуса по Целзий – но суха, с едва 10 до 20 процента влажност.

 

Изследването е проведено върху 2,315 мъже на възраст между 42 и 60 години. Средната възраст е 53, а средният индекс на телесна маса (ИТМ) е 26.9. В началото на изследването, участниците попълват въпросници, за да помогнат на изследователите да преценят сърдечно-съдови рискови фактори като ниво на активност, консумация на алкохол, кръвно налягане, пушене и социално-икономически статус. Участниците съобщават също за използването на лекарства и на всички хронични заболявания, които са били потвърдени от лекар. Изследователите измерват директно кръвното налягане на участниците, индекса на телесна маса, холестерол, и също са взели мерки на здравословното състояние на сърцето и белите дробове.

 

След това изследователите разглеждат колко мъже са починали след 10 години на проследяване, от сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето, внезапно спиране на сърдечната дейност, и всякакви причини. Смъртните случаи са били потвърдени с медицински досиета.

 

Смъртните случаи от други причини не са анализирани поотделно, включително някои причини със сърдечно-съдов компонент като рак, спукана аортна аневризма, сърдечна тампонада или белодробна емболия. Мъжете, които са починали в рамките на пет години от започване на проучването също са били изключени.

 

Причината за ползите все още неизвестна

Изследователите открили, че в сравнение с тези, които са ходили на сауна само веднъж седмично или по-малко, тези, които са ходили два до три пъти седмично, са съответно 24 процента по-малко вероятно да умрат от всякакви причини, 22 процента по-малко вероятно от внезапна сърдечна смърт, 23 процента по-малко вероятно от коронарна болест на сърцето и 27% по-малко вероятно от сърдечно-съдови заболявания.

 

Намаляването на риска сред тези, които са правили четири до седем посещения на седмица е драстично по-висок: 40% (от всякакви причини), 66 процента (внезапна сърдечна смърт), 48 процента (коронарна болест на сърцето) и 50% (сърдечно-съдови заболявания).

 

Дължината на посещение в сауната също е имала поразителен ефект. В сравнение с тези със средно посещение по-кратко от 11 минути, тези, чиито посещения са дълги от 11 до 19 минути са били 7 процента по-малко вероятно да умрат от внезапна сърдечна смърт. Прекарването на повече от 19 минути на посещение намалява риска от внезапна сърдечна смърт с цели 52%. Подобни ползи са били наблюдавани за смърт от сърдечно-съдови заболявания и исхемична болест на сърцето.

 

Времетраенето на посещение в сауната не е оказало влияние върху смъртта по всякакви причини.

 

Всички ефекти са останали след отчитане на други рискови фактори. Ефектът изглежда най-силен, обаче, сред непушачите, хората с диабет тип 2 и тези с лошо кардиореспираторно здраве.

 

„Въпреки, че не знаем защо мъжете, които са вземали сауни по-често имат по-голяма продължителност на живота (дали е времето прекарано в горещата стая, времето за почивка, насладата на живота, който дава възможност за повече време за релаксация или другарството на сауната), ясно е, че прекараното време в сауната е добре прекарано време“, казва главният редактор на списанието Рита Редберг, от Университета на Калифорния-Сан Франциско, в приложеното съдържание.

 

„Често препоръчвам на пациент, който обмисля ненужен тест, като например  тест за калций в коронарна артерия или ехография на каротидните артерии, да се откаже от този тест и вместо това да похарчи парите си за нещо, на което той или тя всъщност ще се наслади, като например масаж или спа процедура.“

 

Свързани статии:

Сауна срещу парна баня. Каква е разликата и кое да изберем?

Интересни факти за потенето и неговите многобройни ползи

Отмаляването равно ли е на ниско кръвно налягане

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
При асиметрична бенка, която сърби и кърви - на дерматолог!

При асиметрична бенка, която сърби и кърви - на дерматолог!

Следваща статия
FDA одобри експериментална ГМО сьомга за човешка консумация, въпреки липсата на адекватни проучвания за безопасност

FDA одобри експериментална ГМО сьомга за човешка консумация, въпреки липсата на адекватни проучвания за безопасност

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар