Блог

Отмаляването равно ли е на ниско кръвно налягане

Отмаляването равно ли е на ниско кръвно налягане

Отпадналост, усещане за липса на сили, бледно лице, понижена концентрация и общо неразположение (физическа и психическа вялост) са симптоми на хипотония (ниско кръвно налягане). Среща се по-често сред младите жени и понякога те дори не подозират, че имат здравословен проблем. Нормалните стойности на артериалното налягане за възрастен човек са около 120/80 mmHg (милиметра живачен стълб). Понижението на двете стойности, съпроводено със симптомите се счита за ниско кръвно налягане. 

 

Кръвното налягане е динамична величина. Понижението му може да настъпи след обилна менструация, при продължително прекарване в легнало положение, дълго неподвижно стоене прав, престой в топло помещение или вана, сауна, алергична реакция, гладуване.

 

Как да подобрите състоянието си при хипотония

  • Пийте повече течности и вода около 1,5 л.
  • Увеличете приема на сол с храната.
  • Притискайте силно върховете на всички пръстите последоватлено на едната ръка, а след това на другата. Това е акупресурна процедура за бърза намеса при колабиране.
  • Раздвижвайте всеки ден с бавни кръгови движения ставите като започнете от глезените и преминете през коленете, тазобедрените стави, на китките, лактите, раменете. Завършете със стречинг на цялото тяло, като хванете ръцете зад тялото. По този начин с тези лесни упражнения ще засилите кръвообращението си. Проявете воля в началото и с течение на времето кръвното налягане ще се нормализира.
  • Обърнете внимание на храненето си. Включете повече плодове, зеленчуци и храни, богати на витамини от В група.

 

Мощен тонизиращ ефект имат адаптогените: женшен, златен корен, елеутерокок, ехинацея, шизандра. Те помагат за възстановяване на силите. Обикновеният китайски женшен и специално неговият корен е известен по целия свят с укрепващото и тонизиращо действие при обща слабост, изтощение, депресивно състояние, хипохондрия. За универсалността на действието му някои съдят по това, че формата на корена на женшен наподобява човешкото тяло. Регулира хормоните на стреса и повишава отделянето на ендорфини, които подобряват настроението, самочувствието, апетита, дори съня. Увеличава теглото, умствената и физическа активност. За по траен ефект може да се взема един месец като чай или капки спиртен извлек.
 

 

Погрижете се за себе си със закалителни процедури чрез редуване на контрастни душове или ходене във ванички с вода с различна температа, и няма да бъдете в редиците на хората с лошо кръвообращение.

 

Разбира се, ако състоянието не се подобрява въпреки тези мерки, потърсете консултация с лекар.

 

 

Свързани статии:

Петър Дънов съветва как да се излекуваме от 11 различни заболявания

Гуарана – повишава либидото и намалява излишните килограми

Какво предизвиква замайване на главата

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
С артрит и връзките на обувките не можеш да си вържеш

С артрит и връзките на обувките не можеш да си вържеш

Следваща статия
10 храни за силен имунитет

10 храни за силен имунитет

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар