Блог

Проучване: на всеки 5 минути някой умира от кръвен съсирек! 7 храни, които се борят с това, естествено

Проучване: на всеки 5 минути някой умира от кръвен съсирек! 7 храни, които се борят с това, естествено

Нормално е за кръвта да се съсири, ако се порежете или нараните. Въпреки това, ако кръвта се съсири в дълбоките вени, то т. нар „дълбока венозна тромбоза“ може да се образува. Дълбоки венозни тромбози може частично или напълно да блокират притока на кръв в дълбоките вени.

 

Кръвните съсиреци не се влияят от възраст, пол, етническа принадлежност или раса. Те може да засегнат всеки, от кърмачета и малки деца до тийнейджъри, хора в средна възраст или възрастни граждани. Смята се, че всяка година около 100,000-180,000 американци умират в резултат на белодробна емболия, усложнение от кръвни съсиреци в белите дробове.

 

7 храни, които естествено предотвратяват образуването на кръвни съсиреци

Чесън
Чесънът се разглежда като подмладяващ и това помага за премахване на токсините от кръвта. Той стимулира кръвообращението и го „съживява“. Чесънът предотвратява образуването на кръвни съсиреци чрез разтваряне на излишните мастни натрупвания в кръвоносните съдове.

 

Червено вино или гроздов сок
Няколко изследвания, направени в Университета на Уисконсин са открили вещества, наречени флавоноиди в лилавото грозде, които може да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, като тромбоцити. Изследването насърчава пиенето на умерени количества червено вино или гроздов сок.

 

Канела
Канелата поддържа кръвоносните съдове активирани и дебелината на кръвта, за да се предотврати образуване на тромб. Можете да направите отвара чрез варене на една пръчка канела (2.5 – 3 см.) в една чаша вода, докато водата намали на половина. Пийте тази отвара веднъж на ден.

 

Пресован зехтин
Изследване, публикувано в американския вестник по клинично хранене установява, че фенолите в пресования зехтин може да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. В проучването, хората, които ядат пресован зехтин с високо съдържание на феноли, са имали по-ниски нива на вещество, което стимулира образуването на кръвни съсиреци.

 

Целина
Целината съдържа активно съединение, което действа за понижаване на хормоните на стреса, който изтъняват или стесняват кръвоносните съдове. По този начин се поддържа оптималния диаметър на кръвоносните съдове.

 

Калций
Калцият е доказана сгъстител на кръвта, който също помага за изграждане на здрави, плътни кръвоносни съдове. Опитайте храни с високо съдържание на калций, за да се увеличи способността на кръвта да се съсирва ефективно.

 

Витамин С
Този мощен витамин е антиоксидант и активно работи за поддържане на здравето на кръвоносните съдове.

 

Свързани статии:

5 мистериозни болки, които не трябва да пренебрегваме

Д-р Иван Мартинов съветва как да помогнем при инфаркт

Виж какво ни издава кръвта

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
10 отрицателно калорични храни, които са чудеса за отслабване

10 отрицателно калорични храни, които са чудеса за отслабване

Следваща статия
3 напитки, които детоксикират черния дроб и изхвърлят мазнините

3 напитки, които детоксикират черния дроб и изхвърлят мазнините

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар