Блог

Предпазете се от Алцхаймер с рибни продукти

Предпазете се от Алцхаймер с рибни продукти

Хората, които ядат повече морски дарове имат повече живак в мозъка си, според изследователи на човешкия мозък.

 

Добри новини за любителите на морска храна. Според ново проучване живакът в рибата не води до умствени отклонения, а при някои хора дори диетата, богата на риба и рибни продукти, може да предотврати развитието на болестта Алцхаймер.
Изследователите, които проучвали човешкия мозък, потвърждават, че хората, които ядат повече морски дарове имат повече живак в мозъка си. Но те не са установили връзка между високите нива на този невротоксин и вида на увреждане на мозъка, типично за Алцхаймер и деменцията. „Не видяхме абсолютно никакви доказателства, че по-високите нива на живак в мозъка се асоциират с някоя от невропатологиите“, казва водещият автор на изследването Марта Клеър Морис, професор по хранителна епидемиология в университета „Ръш“ в Чикаго.

 


Нещо повече, авторите установили, че консумацията на умерени количества морски дарове могат да имат защитен ефект за хора със специфичен генетичен риск от болестта Алцхаймер. Това е посочено в изследването, публикувано на 2-ри февруари във вестника на Американската медицинска асоциация. В уводната статия в същия брой учените констатират, че морските дарове могат да се консумират без съществена загриженост от отравяне с живак и намаляване на когнитивните спобности на по-възрастните хора, споделят Еделтраут Крогер и д-р Робърт Лафорс от университета Лавал в Квебек, Канада.

 


Има ли нещо в т. нар. дълга верига „n-3“ мастните киселини в рибата? Честият прием на риба и морски дарове е свързан с понижено развитие на болестта Алцхаймер или по-бавно прогресиране на заболяването, казва Крогер. „И до ден днешен не е ясно дали причината за ползите от рибата се дължат на съдържанието на n-3 ненаситените мастни киселини или се дължат на комплексното им съдържание“, добавя тя.

 


Данните са от участниците в проекта „Памет и стареене“ на университета „Ръш“, които са починали в периода между 2004 и 2013 г. Средната възраст на настъпване на смъртта е почти 90 години, а 67 процента били жени. Никой от участниците не е страдал от деменция при записването и всички са се съгласили да се подложат на годишни неврологични оценки и мозъчни аутопсии след смъртта.

 


За да установят как консумацията на риба и морски дарове влияе върху мозъка на участниците, изследователите разчитали на хранителен въпросник. Въпросникът включвал четири морски елемента: сандвич с риба тон; рибни пръчици, сандвичи; прясна риба като основно ястие; и скариди, омари, или раци.

 

Били взети тъканни проби от 286 аутопсирани мозъка, за да се измери концентрацията на живак. Изследвани били също така тъканните проби за наличие на деменция, включително за инсулт или микроинсулт; плаки и възли в мозъка, които са показателни за Алцхаймер; и телца на Леви, които са свързани с Паркинсон.

 

Установено било, че по-високите нива на консумация на морски дарове са свързани с по-голяма концентрация на живак в мозъка. Пряка връзка между повишеното съдържание на живак и дегенеративните изменения в мозъка обаче не били доказани. Консумацията на едно или повече рибни ястия седмично е свързано с по-малко увреждане в мозъка от Алцхаймер, но само сред хората с ген наричан аполипопротеин Е (APOE). Хората, които наследяват тази „алел“-или вариация на гена аполипопротеин са изложени на по-голям риск от развитие на болестта Алцхаймер. По-високите хранителни нива на алфа-линоленова киселина, открита и в растенията, се свързват с по-малко мозъчни дегенеративни изменения сред населението, а не само сред хората с специфичния ген, добавя изследователката.

 

Свързани статии:

 

Вегетарианците, които ядат риба имат по-нисък риск от рак: проучване

Време за риба и Омега 3

Риба и морски дарове: интересни факти

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Социалната часова разлика застрашава вашето здраве

Социалната часова разлика застрашава вашето здраве

Следваща статия
Топ 10 народни рецепти срещу грип

Топ 10 народни рецепти срещу грип

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар