Блог

Топ 10 народни рецепти срещу грип

Топ 10 народни рецепти срещу грип

 

Сега е сезонът на гриповете и настинките. По тази прични ви предлагаме топ 10 народни рецепти срещу грип. 



Рецепта 1

 


Смесват се 10 гр. кори от зърнастец, 15 гр. стръкове от брястнолистно орехче, 40 гр. върбови кори, 35 гр. стръкове от трицветна теменуга. Вземат се  2 суп.л. от  сместта и се залива с 500 мл. вряща вода, ври 5 мин., кисне 1 час. Многократно през деня се изпива по 1 ч.. подсладена отвара, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.



Рецепта 2

 


При остри и хронични респираторни заболявания се прави следната инхалация : в чайник с неголямо количество вряща вода или в термос, пълен догоре с вряла вода се капва 1 капка масло от ела и се вдишва през книжна фунийка. Като се изпари маслото се добавя  още една капка, и така в продължение на 5 мин. Не бива изведнъж да се ползват 2 или 3 капки, тъй като е възможно да се появи кашлица или спазми. Същевременно следва да се вземат вътрешно по 5-10 капк елово масло веднъж дневно, в зависимост от телесното тегло. Всеки ден е добре да се втрива масло от ела в областта на гърдите и плещите.



 

Рецепта 3

 


За профилактика срещу простуда може да се направи следния чай : 2 суп.л. сушени плодчета от касис се слагат в 2 ч.ч. вряща вода, престоява на водна баня 30 мин., кисне на стайна температура 15 мин. и се прецежда чрез изтискване. Взема се по ½ ч.ч. 2-4 пъти дневно 30 мин. преди ядене.  Вместо извлек може да се консумират по 1 десертна лъжичка свежи плодчета , стрити със захар. Тогава се смесват 1 кг касис със 1.5 кг. захар.



 

Рецепта 4

 

 

За изпотяване при простудни заболявания е добре да се направи билкова комбинация от 2 суп.л. наситнени сушени листа от къпина, които се заливат с 800 мл. вряща вода. Кисне 1-2 часа и се прецежда. Запарката се пие топла, подсладена с мед.

 


Рецепта 5

 


При остри прояви на хрема се препоръчва от време на време да се смърка прясно изтискан лимонов сок. А по време на грипна епидемия да се приготви „лимонено масло” ( използва се в неголеми количества като обикновеното). 1 лимон се пуска във вряща вода, след което се смила заедно с кората, смесва се със 100 гр. меко краве масло и 1 суп.л. мед.

 



Рецепта 6

 


При грип се смесват по 10 гр. цветчета от липа, акация, , лопен и лайка. 1 суп.л. смес се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Кисне 10-15 мин. и се прецежда. Пие се много топъл и нй-добре в леглото, тъй като действа изпотяващо.

 



Рецепта 7

 

При грип е добре да се направи смес от оцет, зехтин и камфор, потопява се в него парче вълнен плат и се на гърдите за през нощта.



Рецепта 8

 


В сезона на започващите настинки е добре да се направи ароматен витаминозен чай: смесват се в еднакви количества плодчета от шипка, листа от малина, касис и червена боровинка. 2 суп.л. от сместа се залива с 1 ч.ч. вряща вода, кисне в плътно затворен съд до изстиване, прецежда се и се взема по ½ ч.ч. запарка, подсладен със захар или мед, 2 пъти дневно.

 


Рецепта 9

 


При изтощение след боледуване от грип е добре организмът да се подсили със запарка от наситнени листенца- 1 ч.л. розмарин с 1 ч.ч. вряла вода, престоява 15 мин. похлупено, след което се прецежда. Пие се бавно по 1 ч.ч. сутрин и на обяд.

 


Рецепта 10

 


При хроничен тонзилит и грип е полезно да се дъвчат (без да се гълтат!) късчета от свежи, яркозелени млади смърчови клонки.

 

 

Свързани статии:

 

Хомеопатични лекарства, които предоставят облекчение при грип

Греяно вино помага при червено гърло и срещу грип

Джинджифил с мед – комбинация, която мори настинка, грип и рак

 

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Предпазете се от Алцхаймер с рибни продукти

Предпазете се от Алцхаймер с рибни продукти

Следваща статия
Преборете високото кръвно с круши и картофи

Преборете високото кръвно с круши и картофи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар