Блог

Правила за здрави и функциониращи бъбреци

Правила за здрави и функциониращи бъбреци

Според едно изследване всеки 10-и българин живее с хронично бъбречно заболяване, а голяма част от хората дори не подозират за това. Нашите бъбреци един от най-сложно устроените органи в нашето тяло с много биологични функции в човешкия организъм. Те имат за задачата да регулират течностите в организма, да филтрират и секретират метаболити и минерали от кръвта и участват в отделянето им в урината, заедно с водата.
Съдържанието на минерали като като калий, натрий се регулира от бъбреците и така се поддържа киселинното равновесие на организма. От тях зависи и регулацията на артериалното налягане и производството на еритроцити. Има няколко важни правила, които трябва да знаем, за да пазим бъбреците си здрави:
Движението е важно. То спомага за намаляването на артериалното налягане. Така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Съветите за ходене, тичане или каране на колело, са част от концепцията „Движение за здрави бъбреци“.

 

 

Важно за едни добре функциониращи бъбреци е да си следим редовно кръвната захар.Доказано е, че една голяма част от болните с диабет развиват и бъбречно увреждане. Ето защо е необходимо диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.

 

 

Артериалното налягане също е важно, за да защитим бъбреците си. Хипертонията може да ги увреди, а при голяма част от болните, състоянието е израз на увреждането им. Нормалните стойности на артериалното налягане са 120/80. При стойности 129/89 кръвното се приема за високо. За да не се стигне до това състояние се налага промяна в начина на живот и прилагането на диетични ограничения. При налягане над 140/90 е задължителна консултация с лекуващ лекар. Хубаво е да има промяна в поведението и хората с такова кръвно трябва да приложат лечение.

 

Здравословното хранене и поддържането на оптимално тегло са други две правила, за да имаме функциониращи бъбреци. Солта в този случай трябва да бъде ограничена. Препоръчителното дневно количество е 5-6 г. Това се равнява на около 1 чаена лъжичка. Следете консумацията на готови храни и не добавяйте допълнително сол към ястията. По-лесно ще контролирате приема на сол, ако сами приготвяте храната си с пресни продукти.
Пушенето не е препоръчително. Тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.

 

А и лекарствата в повечето случаи увреждат, така че не злоупотребявайте с тях. Известно е, че някои от най-широко разпространените, каквито са нестероидните противовъзпалителни медикаменти, причиняват бъбречно заболяване.

 

И не на последно място е препоръчително да изследвате урината си за наличие на белтъци в нея.

 

Свързани статии:

Как да опазим бъбреците си здрави

10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

10 разпространени навика, които сериозно увреждат бъбреците ви

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

При хеморагичен цистит непременно потърсете лекар

Следваща статия
Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болест

Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болест

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар