Блог

Помогнете на мозъка си да произвежда нови клетки

Помогнете на мозъка си да произвежда нови клетки

Две специфични области на мозъка на субвентрикуларната зона и хипокампуса, действат както показват доказателства за неврогенезата след времето на зрелостта. Последният регион е отговорен за ученето и паметта, а когато това не функционира, както би трябвало, може да последват невродегенеративни заболявания като депресия, тревожност и Паркинсон. Но вие може да си помогнете за намаляване на риска, като същевременно насърчите и формирането на мозъчни клетки във възрастен стадий, като следвате тези няколко стъпки:

 

Първа стъпка – упражнения

 

Може и да звучи като клише, но единственият и най-ефективният начин за насърчаване на неврогенезата в мозъка Ви е да се упражнявате редовно. Първо сърцето изпомпва и кара кръвта Ви да тече от дейности като тичане, колоездене, плуване, това са чудесни начини за увеличаване на нивата в мозъка на невротрофичния фактор (BDNF) и глиалните клетки, извлечени чрез трофичния фактор (GDNF), два ключови фактори на растежа на клетките, които насърчават неврогенезата.

 

Ендорфините, освободени чрез мускулните натоварвания също помагат за минимизиране нивата на кортизола, хормон на стреса, като същевременно увеличава нивата на хормона тестостерон, който като BDNF и GDNF помага за насърчаване на неврогенезата. Тези хормони и растежни фактори са особено критични за хора на възраст, тъй като те действат като фактори против стареенето, за повишаване на познавателната способност и за усвояването на хранителните вещества.

 

Втора стъпка – диета

 

Правилното хранене може да изглежда разбираемо, но много хора все още не знаят какво означава това. Вашият мозък се състои от около 60 процента мазнина, която се нуждае, че мазнините усвоени от храните, които играят важна роля в храненето. Но много хора все още гледат на мазнините като лоши, като се стремят да ги избягват в полза на обезмаслени или нискомаслени варианти на храните, опаковани с химически подсладители и други изкуствени добавки вкус.

 

Омега-3 мастните киселини са важни да се консумират редовно за подобряване на здравето на мозъка, а също и здравословните наситени мазнини като кокосовото. Докозахексаеновата киселина в частност е критичен компонент на мазнините, а тя е важна за неврогенезата и е абсолютно необходима за мозъка да произвежда нови мозъчни клетки. Вегетарианството се препоръчва с разнообразна храна, то е много по-здравословно от месоядството.

 

Трета стъпка – сън, слънчева светлина и секс

 

Сънят е от решаващо значение за здравословното функциониране на мозъка. Липсата на сън, намалява неврогенезата, нарушава хормоналния и не е добре за здравето на мозъка. Естественото излагане на слънчева светлина е друг фактор в неврогенезата, като е от значение производтсвото на витамин D, който се произвежда, когато кожата е изложена на слънчевите лъчи, увеличават се нивата на серотонин и т. н.

 

Четвърта стъпка – псилоцибин и канабис

 

Различни психоактивни съединения, включително тези, намерени в „магическите“ гъби (псилоцибин) и канабис (ТНС и CBD), също са показали способност, за подпомагане развитието на нови мозъчни клетки. Естествено трябва предварително да се проучи начина, употребата и дозата на канабиса и да е под лекарски контрол като този случай на оздравяване.

 

Пета стъпка – вяра в Бога и молитва

 

Научните изследвания са доказали ползите от молитвата, но при добре концентрирани хора и при това дори човек да не е много религиозен, може да извлече ползи от нея. Все повече доказателства сочат, че молитвата може да помогне за увеличаване на плътността на сивото вещество на различни области на мозъка, включително хипокампа. Има се пред вид тя да е съсредоточена върху източника на вярата – Бог.

 

При други изследвания свързани с различни здравословни проблеми се наблюдава, че болните се възстановяват от дадена болест с около 15% по-бързо, отколкото други, които не се молят, но това е различно за отделните хора. Това е факт доказан от наблюденията на лекарите. По-добър ефект има, когато молещите са убедени в съществуването на Бог и съблюдават спазването на 10-те Божии заповеди. Това носи увереност и затвърждава надеждата в изкупителния план на Бога, чрез жертвата на Исус, валиден за всеки човек и за бъдещия живот описан в Библията.

 

Свързани статии:

Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

Пет съставки, които отравят мозъка ви

7 изненадващи начина да стимулираме мозъка си

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
7 причини да правите поза "Дъска (планк)" всеки ден

7 причини да правите поза "Дъска (планк)" всеки ден

Следваща статия
Домашна рецепта: перфектен антибактериален, антисептичен и антибиотичен крем

Домашна рецепта: перфектен антибактериален, антисептичен и антибиотичен крем

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар