Блог

Помело: 7 причини да ядем тези вкусни плодове

Помело: 7 причини да ядем тези вкусни плодове

Плодовете на помелото са едни от най-полезните храни, които могат да се консумират. Те имат огромни терапевтични ползи и също се използват изключително в козметичната индустрия. Помело е цитрусов плод, типичен за страни от Югоизточна Азия и в момента е достъпен в повечето части на света. Помело е малко по-голям от грейпфрут, а плътта е бяло, жълто, розово или червено. Кожата на плода е в зелено или жълто, а плодът има сладък и тръпчив вкус.

 

7 причини да ядете повече помело

Лекува инфекции на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища е бактериална инфекция, която засяга отделителната система, която създава, държи и премахва урина. Съдържащият се витамин С в помело повишава нивото на киселина в урината и намаля развитието на бактерии в пикочните пътища.

 

Предотвратява анемия

На пациенти, страдащи от анемия се препоръчва да приемат добавки с желязо. Много медицински изследвания са заявили, че витамин С подобрява усвояването на желязо в организма. Затова е  препоръчително да се пие плодов сок от помело редовно, заедно с добавки желязо.

 

Укрепване на костите

Помело е с високо съдържание на калий, който е необходим за правилното усвояване на важни минерали и поддържане на костната плътност. Прием на помело предотвратява остеопороза.

 

Антиоксиданти

Най-забележително е, че помело са заредени с антиоксиданти. Смята се, че антиоксидантите помагат да се забави процесът на стареене и предпазват от някои болести – включително сърдечни заболявания и рак – тъй като те помагат да изчистят от тялото свободните радикали.

 

Регулира храносмилането

Помело е богато на фибри и използването му в редовна диета помага за премахване на храносмилателни проблеми като запек и диария. Ядивната част на помело съдържа около 25% от дневната нужда от фибри, което е добро за плавно движение на червата. Също така предпазва от хемороиди и рак на дебелото черво.

 

Борба с рак

Китайците използват кората на помело в много ястия. Кожата на плода е много богата на биофлавоноиди, които са полезни за намаляване на рак на панкреаса, червата и рак на гърдата. Кората на помело съдържа богати биофлавоноиди, които помагат в борбата срещу раковите клетки. Те предотвратяват разпространението на ракови клетки на гърдата, особено като се даде възможност на организма да елиминира излишния естроген.

 

Стимулира имунната система

Помело подобрява имунитета на организма. Той намалява стреса,  бори се с настинка, кашлица, температура, пневмония и други белодробни усложнения, ако се консумира редовно.

 

Свързани статии:

Помело – идеален плод за зимата

Букет от билки спасява при анемия

Пет ежедневни билки за лошо храносмилане

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Смъртността при българските мъже в активна възраст - много по-висока от средноевропейската

Смъртността при българските мъже в активна възраст - много по-висока от средноевропейската

Следваща статия
Мощни домашни средства за лечение на пневмония

Мощни домашни средства за лечение на пневмония

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар