Блог

Ползи за здравето на конюгирана линолова киселина (CLA)

Ползи за здравето на конюгирана линолова киселина (CLA)

През годините конюгираната линоленова киселина или CLA е станала известна с това, че има мощни ползи за здравето. В миналото се е смятало, че CLA е само източник на енергия, но последните изследвания показват, че тази мастна киселина може да се използва за лечение и профилактика на редица видове медицински разстройства. CLA е ненаситена омега-6 мастна киселина и се намира във високи концентрации в месо, получени от преживни животни (например крави, овце, кози) и млечни продукти (например масло, козе мляко). Най-високите нива на CLA се намират в говеждо месо, което е доказано, че съдържа 0.4-0.9 грама на 100 грама порция. От признаването на нейните ползи за здравето, CLA  сега се добавя в много храни, като шоколад, кисело мляко и зърнени култури. В САЩ обогатени храни могат да съдържат спрегната линолова киселина в дози, вариращи от 0,5 до 2,5 грама.

 

Днес CLA добавките се продават. Тези добавки съдържат CLA, която е била извлечена от слънчогледово или шафраново масло. Тези добавки могат също да съдържат други добавки, които може и да не са толкова чисти.

 

Какви са ползите за здравето на CLA?

Има няколко проучвания върху ползите за здравето на CLA и те включват следното:

  • Нисък риск от развитие на диабет;
  • Намаляване на риск от развитие на някои видове рак (например рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво);
  • Намален риск от сърдечно-съдови заболявания;
  • Намаляване на телесното тегло;
  • Увеличаване на мускулна маса.

 

Какви са препоръките за прием на CLA?

Няма специфични хранителни препоръки за CLA и за това трябва да се следват наличните такива за омега 6-мастни киселини. Според Американската диетична асоциация поне 3-10% от дневния прием на мазнини трябва да идват от омега 6 източници. За един възрастен, който консумира 2000 калории на ден, това се свежда до 8-22 грама омега-6-мастни киселини на ден. По-голямата част от проучванията показват, че някъде от 3-6 грама на ден е безопасно. Въпреки че съществуват изследвания, които показват, че средният прием на омега 6-мастни киселини на много хора в Северна Америка е много по-малко.

 

Безопасна ли е CLA?

Подобно на много хранителни добавки, когато се приема в препоръчаните дози, CLA е безопасна. Нежеланите реакции  се случват, когато дозата е висока. Някои хора може да развият диария, гадене и подуване на корема, но те са преходни странични ефекти, които изчезват спонтанно. Добавки, които съдържат CLA може да съдържат и други добавки, които от своя страна да не бъдат безопасни. Когато CLA добавки се приемат във високи дози (> 7 грама/ден), може да доведат до чернодробна стеатоза, повишена кръвна захар и метаболитен синдром. Има и доказателства, сочещи, че CLA може да намали нивата на добрия холестерол (HDL).

 

Внимание: CLA

 

Важно за всички потребители е да разберат, че CLA не е заместител на вашите лекарства по рецепта или доброто здравословно хранене. CLA е добавка за здравето, която може да ви помогне да отслабнете и да намали риска от развитие на диабет. През годините са били открити редица добавки, съдържащи фалшиви продукти, така че е от съществено значение да купите добавката от реномиран дилър.

 

Заключение

CLA е отлична добавка, ако се приема в рамките на препоръчваните дози. Въпреки това е важно да се разбере, че да се разчита само на една храна или добавка за добро здраве не е реалистично. Човек трябва да има здравословна диета, да извършва някакъв вид физически упражнения редовно, да преустанови тютюнопушенето и да ограничи приема на алкохол. Ползите от CLA не идват за една нощ, необходими са седмици, за да станат забележими.

 

Свързани статии:

Защо агнешкото месо е изключително здравословно

Изберете органичното мляко и месо за по-добро здраве

Суперхрани, които укрепват имунната система

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Антираков сок - създаден от науката

Антираков сок - създаден от науката

Следваща статия
Как да прочистите бъбреците си с този природен лек

Как да прочистите бъбреците си с този природен лек

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар