Блог

Полезната гулия изненадва с лечебните си свойства

Полезната гулия изненадва с лечебните си свойства

Гулията, известна у нас и с името земна ябълка се оказа един уникален и много полезен природен продукт. Тя може да бъде обработвана по всякакъв начин и да запазва лечебните си качества.

 

Полезната гулия е много богата на витамини и минерали, а по съдържание на желязо тя превъзхожда моркова, картофите, ряпата и цвеклото. Освен това гулия съдържа калий, калций, желязо, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром и други минерали.

 

При такова богатство на полезни вещества не е чудно, че полезната гулия засилва имунната, ендокринната, нервната система и подобрява качествата на кръвта. Този уникален природен продукт съдържа големи количества целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и незаменими аминокиселини, витамините В1, В2, В6, С, РР, каротиноиди, а така също незаменимите киселини аргинин, валин, лизин, левцин и др.

 

В чудодейната гулия има високо съдържанието на органични поликиселини – лимонена, ябълкова, малинова, янтарна. В съчетание с витамин С, те пазят клетките от остаряване и имат силно изразено антиоксидантно действие.
Гулията е особено ценна с това, че е богата на природния аналог на инсулина – инулин. Заради това гулия е много полезна за хора, страдащи от диабет. Освен това растението помага за възстановяването на зрението, при малокръвие и атеросклероза.


Инулинът в гулията има свойството и да възстановява дейността на стомашно-чревния тракт и да абсорбира токсичните вещества в червата и кръвта. По този начин се помага на черния дроб и жлъчката.


Не на последно място полезната гулия повишава устойчивостта на организма към бактериални и вирусни инфекции на храносмилателните органи, бори се с различните паразити, в същото време създава условия за полезната микрофлора в червата. Това прави лечебната гулия много полезна при състояния на дисбактериоза.

 

Свързани статии:

Как сами да си отгледаме мощен пребиотик

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://gotvach.bg/
Предишна статия
Първокласниците с вечерен час

Първокласниците с вечерен час

Следваща статия
Чудодейната билка тученица помага срещу диабет и рак

Чудодейната билка тученица помага срещу диабет и рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар