Блог

Първокласниците с вечерен час

Първокласниците с вечерен час

Първокласниците да лягат не по-късно от 21 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка ще бъде записана в новия наръчник за родители на първолаци, който ще бъде представен официално до началото на учебната година. Помагалото е разработено от Асоциация „Родители" и от образователното министерство. „Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 ч.", коментираха експерти.

 

35 000 наръчника за първокласници ще бъдат раздадени на родителите на най-малките ученици. За целта обаче майки и татковци трябва да заявят желание да получат помагалото.


 

Родителите купуват шкафчета и диспенсъри за вода, за да намалят тежестта на ученическите раници. При едно неразумно подреждане школските чанти могат да стигнат и до 10 кг. В много училища обаче вече има осигурени втори комплекти учебници и шкафчета, където децата да оставят помагалата си, вместо да ги мъкнат на гърба си.


Там, където няма, пък родителите закупували или изработвали такива. Майки и татковци осигурявали и диспенсъри в класните стаи, за да не мъкнат децата им тежки бутилки с минерална вода, които качват допълнително теглото на ученическата чанта. Екипът за физическо също е препоръчително да остава в училище.



В наръчника е записано още, че раницата трябва да е в ярък цвят, висока не повече от 30-40 см. Според добре известните препоръки на здравните експерти ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето.



Така едно дете с тегло около 25 кг не трябва да носи раница, която да тежи повече от 3-4 кг. Друга важна препоръка е да се използват и двете презрамки на чантата, защото това осигурява по-равномерно разпределение на тежестта. Презрамките пък трябва да са добре уплътнени, за да не претриват раменете на децата.



63 966 деца се очаква да прекрачат прага на училището на 15 септември. Те ще се обучават в 3250 паралелки. Очаква се най-много първокласници да има в София – 9989. В Пловдивска област пък първолаците ще са 6363, а в Бургас 4552 деца се очаква да тръгнат на училище.

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
novini.bg
Предишна статия
Откривателят на препарата-чудо „Имунофан” проф. Василий Лебедев: До две години пускаме нов, още по-силен препарат срещу рак

Откривателят на препарата-чудо „Имунофан” проф. Василий Лебедев: До две години пускаме нов, още по-силен препарат срещу рак

Следваща статия
Полезната гулия изненадва с лечебните си свойства

Полезната гулия изненадва с лечебните си свойства

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар