Блог

Пет храни, които вършат чудеса за проблеми с храносмилането

Пет храни, които вършат чудеса за проблеми с храносмилането

Независимо дали сте били диагностицирани с храносмилателно заболяване или не, най-вероятно страдате от някакъв вид чревен дистрес. Отдалечили сме се прекалено много от чистите, необработени и живи храни. Полученият дефицит е направил червата ни сурови и възпалени – предшественик на всякакви видове заболявания (много от тях автоимунни).

 

За да прочистим червата, имаме нужда от силни храни, които да започнат да възстановяват щетите, докато преминаваме към по-благоприятна за червата диета с цели храни. Това са пет от тях.

 

Алое вера

 

Алое вера е специално растение, известно като „лилията на пустинята“. Въпреки че е исторически използвано локално за лечение на отворени рани, язви, изгаряния и инфекции, през последните години стана популярно поради факта, че може да лекува тези типове състояния вътрешно.

 

Поради много високото си ензимно съдържание; своите антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства; и факта, че е мощно противовъзпалително средство, алое вера е от голяма полза за всеки, който страда от храносмилателни оплаквания. Било е използвано успешно за лечение на широк спектър от състояния, свързани с червата, включително:

  • Язви, СРЧ, болест на Крон, колит и други храносмилателни разстройства;
  • Кандида инфекции;
  • Паразитни инфекции;
  • Киселинен рефлукс;
  • Запек.

 

Бъдете внимателни при избора на алое вера, тъй като някои марки могат да съдържат консерванти като натриев бензоат, които са много вредни за лигавицата на червата.

 

Костен бульон

 

Бульонът от кости е един отличен вариант за изцеление и запечатване на червата, при условие че е направен от животни, хранени с чиста и питателна храна. Също така е лесно смилаем и съдържа много ценни хранителни вещества за лекуване на червата.

 

Едно от тези хранителни вещества е желатин, който предпазва и лекува лигавицата на храносмилателния тракт и също така подпомага усвояването на хранителни вещества. Той също така съдържа високи нива на аминокиселините глицин и пролин, които са силно противовъзпалителни.

 

Кокосов кефир

 

Кокосовият кефир (ферментирала кокосова вода) е пробиотична и богата на  ензими напитка, която насърчава здравословен бактериален баланс и помага за прочистване на черния дроб.

 

Кокосовият кефир ще подобри хидратацията и реколонизира червата и лигавиците с голямо разнообразие от благоприятна микрофлора. Той съдържа също и полезни дрожди, които търсят и унищожават патогенните дрожди в организма (като Кандида), както и съдейства за укрепване и пречистване на чревните стени, за да могат да стаат по-устойчиви на опасни патогени като Е. коли, салмонела и паразити.

 

Кокосовият кефир помага също за усвояване на хранителните вещества в червата и повишава използването на някои минерали и витамини от група В.

 

Чай от ленени семена

 

Чаят от ленено семе е отличен за изцеление на дебелото черво, особено ако страдате от синдром на течащите или на раздразнените черва. Той е отличен източник на омега-3 мастни киселини, разтворими фибри и лигнани, създаващи противовъзпалителен и смазващ ефект, които са от решаващо значение за възвръщане на правилното храносмилане.

 

Този чай елиминира проблемите, свързани с яденето на цели ленени семена (които не се смилат правилно), и е малко по-лесен за храносмилане от лененото брашно. За да се направи, просто излейте 350 грама вряща вода върху една супена лъжица ленено семе и нека се накиснат за една нощ. Прецедете и пийте течността.

 

Червено зеле

 

Глутаминът е важна част от храносмилателната ни система и помага за предотвратяване и възстановяване от синдрома на течащото черво. Глутаминът е доказан, като ефективен при хора с улцерозен колит, цьолиакия, болест на Крон и синдром на раздразнените черва.

 

Червеното зеле се счита за най-плътната растителна форма на L-глутамин. Чудесен начин да се усвои е чрез сокоизстискване или ферментиране. Опитайте се да го ферментирате и добавете ябълков оцет, за да се създаде изобилие от ензими и полезни бактерии, които позволяват на аминокиселини и други хранителни вещества да се абсорбират и усвояват по-лесно от организма.

 

Най-голямото препятствие за изцеление на червата е разпознаването на проблемите преди да са в пълен разцвет и изключително трудни за управление.

 

Свързани статии:

4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

11 мита за храносмилането

Растението на безсмъртието и как да го използвате

4 прости навици по време на хранене, които могат да подобрят храносмилането

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Започнете деня си с усмивка!

Започнете деня си с усмивка!

Следваща статия
25-те най-полезните храни: една възможна класация

25-те най-полезните храни: една възможна класация

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар