Блог

Пет причини да се яде риба тон

Пет причини да се яде риба тон

Много хора пренебрегват рибата тон, когато са в магазин. Въпреки това, тези хора пропускат една чудесна храна, която е известна с много ползи за здравето.


Като вид риба, рибата Тон има всички невероятни ползи за здравето, присъщи на всички риби. Добре е за ставите и мозъка, и много други части на тялото. Лесно се приготвя, можете да я закупите прясна или по-често консервирана.

 

Риба Тон е пълна с витамини и хранителни вещества

 

В малка порция, около 90 грама, има 109 калории, 20 г белтъчини, без въглехидрати, 200 мг калий, 12 мг калций, 8 мг желязо и дори 1 мкг витамин В12.

 

Всеки един от тези витамини прави различни неща за тялото. Протеинът дава енергия, което прави риба тон вкусен и лек обяд. Калцият помага за изграждане на здрави кости. Витамин B12 помага на мозъка, паметта и енергията.

 

Има противовъзпалителни свойства

Един от най-страхотните съставки в тон са Омега-3 мастните киселини. Тези добри мазнини са страхотни за много неща както вътре в тялото, така и отвън. Тези мазнини помагат за здравето на сърцето, болки в ставите и в борбата с артрит. Те също са чудесни за здравето на мозъка и дори могат да помогнат на белодробната функция.

 

Антиоксидант

Туната е богата на селен, с 56 мкг във всяка порция. Селенът е антиоксидант, който помага да чисти токсините от кръвта. Яденето на риба тон няколко пъти в седмицата може да помогне в борбата с болести като настинки и инфекции.

 

Добавете риба тон в диетата си по време на студения сезон и дори в сезона на алергиите и ако искате да дишате по-лесно и да се чувствате по-добре.

 

Чудесена храна за диета

Съдържанието на протеин в рибата тон я прави отлична за хранителна диета, защото може да ви помогне да изградите и поддържате мускулите. Това е постен източник на протеин, така че не е нужно да се притеснявате от високи калории.

 

Всестранна храна

И, разбира се, риба тон е много гъвкава храна. Можете да я ядете приготвена на скара през лятото или на фурна през цялата година. Тази риба е олекотен вариант на месо.

 

Можете също да я ядете от консерва и да я добавяте към паста, салати и други ястия.

Не забравяйте обаче, че рибата съдържа живак и въпреки малките следи от този елемент, ако ядете прекалено много риба всяка седмица той може да се натрупа в системата ви и да получите отравяне с живак.

 

Това предполага, че бременните жени и децата трябва да ядат само ограничени количества риба тон всяка седмица, заради съдържанието на живак. Ползите за здравето далеч надхвърлят малкото съдържание на живак, което означава, че трябва да добавите тази риба към вашата диета няколко дни в седмицата.

 

Свързани статии:

5 добавки, които трябва да се вземат ежедневно

Мазните риби предпазват сърцето и свалят кръвното

Време за риба и Омега 3

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Спасението в жегите: Айрян, риба, таратор и плодове

Спасението в жегите: Айрян, риба, таратор и плодове

Следваща статия
Как пъпеш (канталуп) лекува рак, диабет и разтваря камъни в бъбреците

Как пъпеш (канталуп) лекува рак, диабет и разтваря камъни в бъбреците

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар