Блог

Как пъпеш (канталуп) лекува рак, диабет и разтваря камъни в бъбреците

Как пъпеш (канталуп) лекува рак, диабет и разтваря камъни в бъбреците

Пъпеш, който също е известен като канталуп, съдържа минерали, като магнезий, манган, мед, цинк, желязо, кобалт и хром. Плодът е с много високо съдържание на бета-каротин, който също е добре използван, за да противодейства на свободните радикали, които са една от причините за сърдечно-съдови заболявания и рак.


Канталупът съдържа добри нива на калий, както и умерени нива за някои от витамините от група В (В1, В3, В6 и фолиева киселина), както и витамин К, магнезий и фибри. Семена на пъпеша се ядат, допълнително предимство е наличието на омега-3 мазнини под формата на алфа-линоленова киселина.

 

10 невероятни ползи за здравето от пъпеш

 

Рак

Пъпешът е ефективен срещу рак, поради това, че е с богато съдържание на антиоксиданти. Раковите клетки се образуват поради наличието на свободни радикали, произведени в резултат на оксидативен стрес. Но антиоксидантите са ефективни, за да  неутрализират този ефект на свободните радикали, поради високата си ORAC стойност. ORAC стойност (Oxygen Radiance Absorption Capacity) на пъпеша е 315 микро мола за 100 грама.

 

Диабет

Диабетна нефропатия всъщност е прогресивно бъбречно нарушение, при което бъбречните клетки може да се повредят. Екстракт от пъпеш, известен с името „oxykine“, е много ефективен за предотвратяване на щетите от бъбречни клетки. Пъпешът намалява оксидативния стрес, което е от полза за подобряване на инсулиновата резистентност при диабетици.

 

Камъни в бъбреците

Пъпешът предотвратява отлагането на калций в и около бъбречните каналчета. Той има понижаващи холестерола свойства, което също означава, че допълнителни молекули холестерол не се съхраняват в бъбреците. Също така е диуретик по природа. Уринирането е един от най-естествените начини, чрез които токсини и отпадъци се изхвърлят от тялото. Повишава нивото на цитрат в урината, който е отговорен за понижаване на кристализацията на пикочната киселина.

 

Възпаление

Пъпешът е богат на фитонутриенти, антиоксиданти и танини, които ефективно предотвратяват възпаление на стомаха, червата и сърдечно-съдовата система.

 

Бори се с инфекции

Вкусен начин да се насладите на този плод е да го направите на здравословен шейк, идеална напитка за деца, както и за подпомагане  процеса на укрепване на имунитета и борба с вируси, които могат да доведат до здравословни проблеми.

 

Намалява стреса

Пъпешът може също така да бъде перфектен плод, който да се консумира по време на път, когато сте напрегнати или се тревожите. Пъпешът има изобилие на калий, който обикновено нормализира сърдечния ритъм, както и насърчава притока на кислород към мозъка. В резултат на това ще се почувствате по-приятно, както и по-концентрирани.

 

Заздравяване на рани

Витамин C е може би един от най-сигурните и много мощни хранителни вещества. Канталупът е богат на витамин С. Този витамин подпомага формирането на колаген, който помага за образуването на съединителна тъкан.

 

Източник на витамин А

Пъпешът е с много високо съдържание на витамин А, повече от 100% от препоръчителната дневна доза за това хранителното вещество. Той има най-високото ниво на витамин А от всеки друг плод. Витамин А е от съществено значение за зрението, а също така помага за предотвратяване на някои видове рак, включително рак на белия дроб и рак на устната кухина.

 

Увеличава имунитета

Каротини и антиоксиданти, открити в пъпеша допринасят за засилване на имунната система и за предотвратяване на инфекции.
Един специфичен каротеноид, бета-каротин, е особено известен за повишаване на имунитета и други хронични заболявания.

 

Възстановява рН нивата на организма

Канталупът се счита за алкална храна. Това означава, че той е в състояние да помогне за връщане нивото на рН на тялото обратно към естественото равнище. Вярва се, че за болестите е много по-трудно да се развиват в алкална среда в организма, в сравнение с по-кисела система. Така че яденето на пъпеш и други алкални-формиращи храни, могат да защитят тялото от възпаления и болести.

 

Свързани статии:

За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)

Семена от пъпеш усилват потентността

Полезен ли е пъпешът и за какво

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пет причини да се яде риба тон

Пет причини да се яде риба тон

Следваща статия
Да бъдеш здрав е много важно тези дни. Въпреки технологичния напредък, много хора страдат от различни видове заболявания и болести. Ако искате да живеете по-ползотворно и да иматее по-дълъг живот, трябва да обърнете внимание на тялото си, на тренировките и здравето като цяло. Плануването на загуба на тегло, особено за хора, които са с наднормено тегло е от голямо значение. Знаете ли, че една проста разходка сутрин може да промени живота ви невероятно много? Сутрешната разходка се счита за съществена и необх

Сутрешна разходка: добър начин да стоите далеч от лекари

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар