Блог

Семена от пъпеш усилват потентността

Семена от пъпеш усилват потентността

Пъпешът (Cucumis melo) е от семейство Тиквови, който е култивиран в Индия преди 3 хил. години и е пренесен в Европа от римляните.Той е стара култура, известна още на вавилонците.

Семената на пъпеша изчистват червата и усилват половата потенция. Ако се наситнят и се направи сок от тях гони кашлицата и успокоява болката в гърдите, съветва средновековният арменски лечител Амирдовлат Амасиаци. Отстраняват чувството на сухота в устата, в гърлото и гърдите. Действат при запушвания, прочистват черния дроб, бъбреците и отстраняват паренето при уриниране. Семената на пъпеша не са подходящи за далака, но ако се вземат с мед, това им действие се неутрализира. Препоръчва се човек да взема от 2 до 5 драми( 1 драма  - 2.94 гр.) от семената. Те особено укрепват половия член.

В арменската народна медицина смлените семена от пъпеш се прилагат като студени компреси за заличаване следи от рани и груби белези.

Когато смлените семена се залеят с вряла вода, прецеждат се се използват за приготвянето на много полезни и вкусни ястия.

Всичко ли знаем за пъпеша?

Плодът е коктейл от витамини и минерали, преди всичко витамини А, В и С, фолиева киселина и калий.

Съдържа хранителни вещества, подобни на динята и като нея има освежаващо, диуретично, слабително и алкално действие. Подходящ е при коремен тиф, анемия, туберкулоза, хемороиди, подагра, ревматизъм и камъни в пикочните пътища. Диетолозите твърдят, че действа профилактично срещу рак, и особено при суха кожа

Несъмнено динята и пъпешът държат първенството в класацията най-подходящите сокове за лятото. Така популярните днес фрешове могат да се пият на закуска, обяд и  вечеря, като единственото правило е да не се смесват двата плода, защото става по-тежко на стомаха, съветват диетолозите. Те действат ободряващо и разхлаждащо в жегите, с тях се отслабва бързо, защото имат диуретичен ефект.

 

Предимствата на динята

Тя е много богата на витамини и минерали, съдържа витамин А, който се среща под формата на каротен, а също и ликопен - антиоксидант, който е „виновен” за червения цвят на плода. Динята има много важно място в превенцията на много видове рак, а също намалява „лошия” холестерол. Сочният плод е богат и на витамин С, който е най-подходящ за образуването на колаген, който се препоръчва при изгаряния и цикатризация на рани. С помощта на колагена се образуват нови тъкани при счупвания, навяхвания и др.
 

Динята е богата на минерали, предимно манган, без който не може нервната система и образуването на костите. Също така подпомага косата да е здрава и с блясък, пише Hola.com, цитирайки специалисти по хранене.
 

Сочният плод помага за ежедневно пречистване на организма, намалява газовете, подпомага при белодробни настинки и хроничен бронхит.
 

Семената на динята са богати на цинк и се препоръчват при възпаление на простата.Особено подходяща храна за  артритно болни, при затлъстяване, диабет, камъни в бъбреците,подагра, както и при хипертензивни състояния. 

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Напълнява ли се от бирената мая или тя е много полезна

Напълнява ли се от бирената мая или тя е много полезна

Следваща статия
Вкусът ни се формира от бактерии

Вкусът ни се формира от бактерии

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар