Блог

Пет ежедневни билки за лошо храносмилане

Пет ежедневни билки за лошо храносмилане

Повечето хора мислят, че нарушеното храносмилане е просто резултат от яденето на храна, която е много тежка, много богата или пикантна. Въпреки че е вярно, че тъпкането с чийзбургер и измиването му с млечен шейк наистина може да разстрои стомаха, прекаляването с храната не е единствената причина, поради която хората получават стомашно разстройство. За някои, то е свързано с високи нива на стрес и е физическа реакция на чувства на тревожност или притеснения. За други, това е въпрос на носенето на дрехи, които са прекалено стегнати или ограничителни. Каквато и да е причината, нарушеното храносмилане наистина може да накара хората да страдат, и фактът, че има толкова много лекарства с и без рецепта за лечение, свидетелства за това колко срещано е това състояние наистина. Въпреки това, има и естествени начини за подпомагане на храносмилането, които могат да успокоят разстроен стомах и да възстановяват храносмилателната система, без да се налага да се прибягва до конвенционалните лекарства.

 

Горчив портокал

 

Това всъщност е една от няколкото „горчиви“ билки, за която се смята, че подпомага функционирането на храносмилателната система. Тя, например, може да увеличи производството на слюнка, както и производството на стомашни киселини и храносмилателни ензими. Това увеличение означава, че храносмилането има тенденция да бъде по-ефективно, и че е по-малко вероятно за стомаха да е разстроен.

 

Лайка

 

Лайката е най-вече смятана като билка за лечение на безсъние или тревожност. Въпреки това, нейните употреби далеч надхвърлят само добрия сън през нощта. Лайката съдържа съединения, които могат да помогнат за успокояване на дразнене по лигавицата на храносмилателния тракт и намаляване на възпалението, което е основна причина за повечето стомашна болка по време на обостряне.

 

Глухарче

 

Глухарчето често се рекламира като детоксикиращ или почистващ агент, който може да подобри функцията на бъбреците и да улесни премахването на отпадъци от тялото. Глухарчето може да бъде полезно, ако има проблем с прекаляване с храна и приемането му като чай или тинктура може да помогне за увеличаване на стомашната киселина и да направи тялото по-ефективно в разграждането на храната и нейното елиминиране, така че да не причинява стомашно неразположение.

 

Копър

 

Копърът вече не е само за кисели краставички! Газогонните свойства на копъра могат да помогнат за леко облекчаване на проблеми като газ и подуване в стомаха и червата, и в действителност е толкова нежен, че може да се използва дори за бебета, които страдат от колики.

 

Див копър (Резене)

 

Дъвченето на семена от див копър след отдаване на богата или тежка храна е стара популярна традиция в Индия. Това е така, защото семената от резене са известни, че могат да подпомагат храносмилането, предотвратяват обостряния на стомашно разстройство, а също и предотвратяват проблеми с газове и подуване на корема поради своите газогонни свойства. Той може също така да се пие като чай след тежка храна.

 

Така че, ако лошото храносмилане е проблем, не се отчайвайте. Опитайте някоя от изброените по-горе билки. С редовната консумация, всички тези билки имат съединения и свойства, които могат да подобрят храносмилателната система и да направят дискомфорта от лошо храносмилане нещо от миналото.

 

Свързани статии:

Кои билки при киселини решават проблема

4 прости навици по време на хранене, които могат да подобрят храносмилането

Как да си направим ароматна аптека у дома

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 6 причини да пиете лимонова вода всеки ден

Топ 6 причини да пиете лимонова вода всеки ден

Следваща статия
Сок срещу запек и цялостна детоксикация на тялото

Сок срещу запек и цялостна детоксикация на тялото

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар