Блог

Пестициди в зеленчуците вредят на мъжката плодовитост

Пестициди в зеленчуците вредят на мъжката плодовитост

Отлаганията на пестицидите в консумираните плодове и зеленчуци действат неблагоприятно върху мъжката плодовитост, установи изследване на учени от Харвардския университет, цитирано от Асошиейтед прес и Франс прес. Проучването е обхванало 155 мъже на възраст от 18 до 55 години, които са посещавали център за лечение на безплодието.

 

338 техни проби от сперма били анализирани в периода 2007-2012 година. От получените резултати ставало видно, че тези от изследваните, които консумирали плодове и зеленчуци с пестицидни отлагания, имали с 49 процента по-малко сперматозоиди от останалите. В еякулата им било констатирано присъствието на 86 милиона сперматозоиди, в сравнение с 171 милиона при тези, консумирали незамърсени храни.

 

"Резултатите от изследването не трябва да отказват мъжете от консумацията на плодове и зеленчуци, заяви един от съавторите на изследването Хорхе Чаваро. Но те трябва да се пренасочат към чистите, "био" продукти. Хората трябва да избягват и онези храни, за които отдавна се знае, че съдържат остатъци от пестициди". Досега съществуваха изследвания при професионалното кожно излагане на пестициди от страна на селскостопанските работници и качеството на тяхната сперма. Но новото проучване на бостънския екип е първото, което прави пряка връзка между консумацията на замърсени плодове и зеленчуци с мъжката плодовитост.

 

Свързани статии:

Мака – най-добрата природна медицина за плодовитост

Семена от коприва действат на потентността (рецепти)

Кои храни са най-подходящи, когато работим за бебе?

Храните, които повишават шанса за зачеване

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
31 съвета при болен черен дроб и жлъчка

31 съвета при болен черен дроб и жлъчка

Следваща статия
Най-мощният естествен антибиотик

Най-мощният естествен антибиотик

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар