Блог

Храните, които повишават шанса за зачеване

Храните, които повишават шанса за зачеване

Напоследък броят на двойките, които не могат да заченат дете, расте. При това не винаги проблемът е медицински. От една страна, се дължи на факта, че възрастта за забременяване при жените сериозно се увеличава, докато нивото на безплодие пропорционално с всяка следваща година над 30-те става по-високо. От друга страна, влияят стресът и лошият начин на хранене. Ако една част от причините за намалената фертилност не са в нашите възможности за влияние, то поне тези, свързани с храненото, бихме могли да контролираме. Затова в тази статия „Здраве да е” ще се опита да обобщи кои са храните, които повишават шанса за зачеване.

 

На първо място трябва да кажем „не” на ограничителните диетите за отслабване, освен ако това не се налага заради затлъстяване. Може би не знаете, но при гладуване организмът на жената е програмиран така, че яйчниковата функция намалява. При пълноценно хранене се случва обратното – овулацията може да се възстанови. Храните, които помагат това да се случи са: спанак, коприва, леща, цвекло. Положителният ефект се дължи на високото съдържание не желязо в тези зеленчуци и на фолиевата киселена, без която плодът и плацентата не могат да се развиват правилно.

 

За поддържане на хормонален баланс, благоприятен за забременяване, женският организъм се нуждае от достатъчно мононенаситени мастни киселени и вит. Е. Следователно за жените, които искат да станат майки, е важно на трапезата им да има редовно сурови растителни масла, авокадо, бадеми и други ядки, още повече че в тях се съдържат също витамини и минерали. Едни от най-полезните са суровите слънчогледови и тиквени семки – подобряват мъжката фертилност, благодарение на високото съдържание в тях на цинк и есенциални мастни киселини, жизненоважни за мъжката репродуктивна система.

 

Елементът селен е от съществено значение за уплътняване на вътрешната стена на матката, което улеснява закрепването на яйцеклетката към нея. Той освен това предпазва сперматозоидите, като влияе на тяхното здраве и мобилност. В най-високи дози го има бразилския орех. Бразилският орех, за който вече ви разказахме в друг материал, е полезен и за мъжете, защото съдържа вит. Е, силен антиоксидант, които предпазва сперматозоидите от свободните радикали. Ананасът също е може да подпомогне родителството, защото съдържа високи дози селен. Освен това в него има бромелин,благодарение на който се увеличава притока на кръв към матката.

 

Да не забравяме яйцата. Те също са богати на селен и са отличен източник на протеин, който повишава качеството на мъжките и женски полови клетки.Мазни риби като сьомгата също са много полезни и се препоръчват при зачеване.

 

Дивите сладки картофи, казват, че стимулират многоплодна бременност. Наблюденията върху африканско племе, което има за основна храна сладките картофи, показват висок процент на близнаци. Смята се, че това се дължи на съставка, която стимулира овулацията.

 

Фертилността се повлиява много успешно от перуанския корен мака. Напоследък той стана популярен като суперхрана, която подобрява хормоналния баланс, ендокринната система, състоянието на яйцеклетките и броя и качеството на сперматозоидите. Мака е адаптогенна билка – тя действа в зависимост от потребностите на организма, според възрастта и пола на хората, които я приемат.

 

Синиьо-зелените водорасли АФА от Кламадското езеро имат изключителни антиоксидантни и регенеративни функцции, съдържат 60 % лесно усвоими за организма протеини, повече от месото, яйцата и млякото, повече бетакаротин отколкото в морковите. Повлияват силно ендокринната система, която е много важна за фертилността. Спирулината също е суперхрана, тези водорасли съдържат повече протеин от соята, вит. А и други микроелементи.

 

Медът подхранва имунната система и стимулира функцията на яйчниците. Пчелно млечице е суперхрана, която действа добре на състоянието на яйцеклетките и фертилността изобщо. Богато е на витамини, калций, желязо, аминокиселини и имуностимуланти. Това е храната на пчелата майка. Благодарение на тази храна тя живее до 6 години и снася до 2000 яйца на ден. Към пчелното млечице трябва да прибавим и пчелен прополис. Той подсилва имунната система и помага при лечението на ендометриоза.

 

Пълнозърнестите храни също са много важни за фертилността. Лимец, ръж, овес, кафяв ориз, киноа и амарант са сложни въглехидрати, които съдържат голямо количество витамини В и Е и са изключително важни за клетъчната репродукция, хормоналния баланс и производството на здрави яйцеклетки и сперматозоиди.

 

Към списъка е добре да добавим и натуралните кисело-млечните продукти. Те съдържат пробиотици, които поддържат здравословната микрофлора на тялото и предпазват влагалището от инфекции. А здравето на половите органи е важно условие за успешно зачеване. Избирайте кисело мляко, извара и сирене с по-голяма масленост, ако не страдате от затлъстяване, защото това увеличава шансовете за забременяване. Обратното – обезмаслените млечни продукти объркват хормоналния баланс, твърдят някои специалисти. До колко това е съвсем вярно, не можем да гарантираме, но истината е, че натуралното е по-добро за нашия организъм.

 

Накрая само ще споменем, че умереност във всичко е най-доброто средство да запазим репродуктивното си здраве.

 

Свързани статии:

Безплодието: 9 заблуди

Кои храни са най-подходящи, когато работим за бебе?

Само за 10 години нормата за плувците е паднала наполовина. Инфекции и съдови проблеми са бич за мъжката плодовитост

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 10 пълни с протеин растения за здравословна диета

Топ 10 пълни с протеин растения за здравословна диета

Следваща статия
Орехите са открити, че подобряват работата на мозъка

Орехите са открити, че подобряват работата на мозъка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар