Блог

Няколко храни, които ще ви направят щастливи

Няколко храни, които ще ви направят щастливи

„Да обичаш значи да намериш в щастието на друг своето собствено щастие“ – казва немският философ Готфрид Вилхелм Лайбниц. Малко му трябва на човек, за да се чувства по този начин и да задържи усмивката на лицето си през целия ден. Медитацията, достатъчно сън, смях, време с домашните любимци (както и с обични и щастливи хора) помагат. Вярвате или не, науката доказва, че можете да сте по-щастливи и когато ядете някои определени храни!

 

Ако имате нужда от малко повече радост в живота си, вижте кои са тези шест храни, които подкрепят твърдението на учените.
Богати на пробиотик храни.

 

В едно скорошно проучване в Холандия 20 здрави доброволци са приемали пробиотични добавки или плацебо в продължение на четири седмици. При тези, които са получили пробиотици, значително е намаляло тъжното настроение, което се дължи основно на по-малкото агресивни мисли. Изводът: видът и количеството на бактериите в храносмилателния тракт влияят на настроението.
Плодове и зеленчуци

 

В проучване, публикувано в Бритиш Джърнъл, близо 300 млади хора разглеждали кулинарни списания в продължение на три последователни седмици, като в допълнение са решавали психологически, свързани с настроението, задачи. По същото време те консумирали предимно плодове и зеленчуци. Изследователите установили, че по-висок прием на растителни храни води до повече енергия, спокойствие, и по-голямо чувство на щастие. Те също така отбелязат, че ефектът се наблюдава не само в дните, когато участниците са консумирали повече зеленчуци и плодове, но и на следващия ден.

 

Друго проучване, публикувано в списанието „Социални показатели“, проследява 80 000 възрастни, в чието меню преобладавали зеленчуците и плодовете. Консумацията на по-голямо количество плодове и зеленчуци подсилва психичното благополучие, установили изследователите. С уточнението, че порциите дневно трябва да са седем, заради числото но щастието. Техният съвет е, когато подготвяме храната си, първо да изберем плодовете и зеленчуците, а останалите продукти да бъдат просто добавка към тях.

 

Кафето

Може да мислите, че пиещите кафе са скъперници, но едно изследване действително показва, че редовната консумация на тази напитка е свързана с позитивността. В едно друго проучване, изследователите установили, че ако кафето се консумира сутрин, то се свързва с енергията, добротата и развлечението. Ако се наслаждавате на кафето сред хора, то е свързано с обич, приятелство, удовлетвореност, и добра природа; а когато се пие бавно и спокойно предизвиква спокойствие и щастие. Друго проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, установило, че жените, които пият по 2-3 чаши кафе на ден, имат с 15% по-малка вероятност да развият депресия през следващите 10 години, в сравнение с тези, които консумират по една чаша или по-малко всеки ден. Това, разбира се, не означава, че цяла кана кафе на ден е рецепта за блаженство, но ако обичате кафе, можете без притеснение да го направите част от вашето ежедневие. Още повече че от него има и други здравословни ползи.

 

Черен шоколад

Дори мисълта за черен шоколад предизвиква усмивка на лицето ми. Хубавото е, това преживяване не е просто самозаблуда. Антиоксидантите в тъмния шоколад могат да накарат стените на кръвоносните съдове да се отпуснат, понижават кръвното налягане и подобряват кръвообращението, изтъкват учените. Може би затова едно изследване показва, че яденето на едно блокче черен шоколад дневно в продължение за две седмици, намалява нивата на хормоните на стреса при хора, които се оценяват като много стресирани. В едно такова парченце шоколад се съдържа високо количество магнезий, минерал, който се препоръчва за облекчаване на симптомите на ПМС, включително умора, депресия и раздразнителност. И накрая, уникални природни вещества в тъмния шоколад събуждат чувството на еуфория, което е сходно с усещането, че сте влюбени! Чувството е прекрасно, но шоколадът не бива да замества истинските преживявания, защото в по-големи количества може да се отрази зле на фигурата ви.

 

Гъбите

Никак не обичам гъби. Но те са богати на селен и изследвания доказват, че дефицитът на този минерал води до по-висок риск от депресия, безпокойство, и умора. Гъбите са и единственият източник на натурален витамин D, ключово хранително вещество, което не ни достига. В проучване на хора със сезонно афективно разстройство, което засяга 11 милиона американци, учените открили, че тези, които са вдигнали приема на витамин D чрез употреба на гъби, са повишили настроението си. За да засилите имунитета си, включете гъбите в омлет или киш по време на закуска, салати на обяд, а за вечеря можете да ги пържите, направите на грил, или да ги запечете на фурна.

 

Зелен чай

Японско проучване, проведено с повече от 40 000 души, установило, че нивата на психологически стрес са били с 20% по-ниски у хората, които пият пет или повече чаши зелен чай на ден в сравнение с тези, които пият само по чаша или въобще не пият. Резултатите издържали, дори и след като са отчетени други фактори, включително възраст, пол, медицинска история, индекс на телесна маса, консумация на алкохол, тютюнопушенето, и диета. Зеленият чай можем да приготвяте като напитка, ккато и да го включим в шейкове, маринати, супи, сосове.

 

Свързани статии:

10 ценни съвета за здраве и щастие от Лили Димкова

Храни за подобряване на настроението и енергията

Щастието мирише на ... пот и чисти чаршафи

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Седем храни, които можем да хапваме без угризения

Седем храни, които можем да хапваме без угризения

Следваща статия
7 ползи за здравето и използване на популярната билка – лайка

7 ползи за здравето и използване на популярната билка – лайка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар