Блог

Не уринирай трудно!

Не уринирай трудно!

Средно човек трябва да приема около 1-1,5 л вода, а сега, в горещото време - да я увеличи с 1 до 2 л заради по-обилното потене. "Всъщност колкото по-корпулентен е човекът, толкова повече трябва да пие. В описаните количества не влизат соковете, супите, газираните напитки и течните храни, а само чистата вода", подчерта проф. Панчев.

 

Както не е благоприятно да доставяте недостатъчно от живителната течност на организма си, така не е добре и ако прекалявате с по 3-4-5 л всеки ден. В този случай сърдечносъдовата система се поставя на изпитание. Причината - ще се увеличи вътреклетъчната вода и не се знае до какви последици ще се стигне.

 

Когато се употребява минерална вода, препоръчително е тя да се пие около месец, после да се спре за 7-10 дни и да се заложи на обикновена вода. Така организмът няма да не се преминерализира. След това пак да се мине на минералната. Ако водата е трапезна, няма нужда от редуване.

 

Освен вода за бъбреците е важно и да им се набавят достатъчно соли, по-често да се посяга на цитрусовите плодове, които са изключително полезни за функционирането им, тъй като благоприятно променят ph (показател за киселинност или алкалност) на урината. "През лятото всеки обича да яде диня по колкото му душа иска, но и с нея не трябва да се прекалява. Аз не одобрявам да се седне на масата и да се изяде половината. Едно-едно и половина резенче е достатъчно", каза проф. Панчев.

 

Ако човек страда от бъбречно заболяване, той трябва да консумира безсолна храна. Под това уролозите разбират - "със сол на вкус". А възможно ли е човек, които се храни нездравословно, изведнъж да се окаже с болен бъбрек? "Мазните, пържените и тлъстите храни разстройват гастроинтестиналния тракт, а тогава се изхвърлят вредни течности, което пък атакува отделителната система", посочи специалистът от Александровска болница. Затова той съветва да се избягват тежките ястия, тези с много подправки, прекалено лютите или киселите, с повече сол, меса и кайма със съмнително качество и престоели храни. Особено през лятото.

 

В момента в клиниката по урология в Александровска болница най-често пристигат обезводнени пациенти. Състоянието спомага всички малки песъчинки, които се намират някъде в отделителната система, да се агрегират в по-големи и причиняват болезнени и тежки оплаквания с повишаване на температурата. Ако не се вземат мерки, стига се до пионефроза (гнойно възпаление на бъбреците). "Тези случаи в момента са много чести, особено при пациенти с проблем в пикочо-отделителната система", каза професорът. Уязвими за образуването на песъчинки и камъни в бъбреците са пациентите с метаболитни нарушения със затлъстяване и диабет.

 

Един от въпросите, които отишлите при проф. Панчев най-трудно задават, е в какъв риск се поставят, ако не ходят до тоалетна, когато усетят, че се налага да уринират. "Стига се буквално до отравяне", каза специалистът. Първо - когато не се отделя урината, въпреки позивите, тя се събира в пикочния мехур в голямо количество. Това довежда до рефлукс или до връщане на течността в горните пикочни пътища - през уретерите, в бъбречното легенче и в чашките.

 

Ако в долните пикочни пътища има и инфекция, накрая се стига до опасно образуване на гной в бъбреците", посочи проф. Панчев.

 

Ако човек не изхвърля докрай образувалата се урина, също се поставя в рисково състояние. "На никого няма да му падне авторитетът, нито работата му ще забуксува, ако отива до тоалетната, когато му се появи естествената нужда. Организмът го изисква! Не го ли стори - след час, максимум два пикочният мехур трябва да се изпразни", отсече проф. Панчев.

 

Нормалното е да се уринира на всеки 3 часа. Ако не се приемат достатъчно течности, урината става по-концентрирана и тогава отделителният процес може да се забави. Има ли връзка между обездвижването и евентуален проблем с нежеланото изпускане на урина, т.е нар. инконтиненция? "Ако не се спортува, човек задължително трябва да ходи колкото се може повече, тъй като така тонизира мускулатурата си. А сфинктерният механизъм на отделителната система е основан все на мускули", заяви проф. Панчев. Той препоръчва дневно да се изминават по 3-5 км пеша.

 

Свързани статии:

Как да опазим бъбреците си здрави

Ако задържате вода... пийте вода!

Вода с лимон – започнете деня със здраве!

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
tomatoz.ru
Предишна статия
Лекуват ни в Интернет

Лекуват ни в Интернет

Следваща статия
Българският кондом се завръща

Българският кондом се завръща

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар