Блог

Българският кондом се завръща

Българският кондом се завръща

Българският кондом се завръща. Това стана ясно, след като работата на завода в Бяла, Русенско ще бъде възобновена в най-близко време. Така след лукчетата, бисквитите „Детска радост" и крема за бръснене „Каро", на пазара ще се завърне още една икона от соца.

 

Легендарният цех 104 затваря врати в началото на 90-те и е закупен от последния си началник - Никодим Аспарухов. Днес румънска фирма с първоначална инвестиция от малко над 500 хил. евро му дава възможност да възобнови производството на гумените калпачета. Според самия специалист продуктът ще бъде конкурентоспособен, тъй като поточната линия е внесена от ФРГ през 1988 година и е съобразена с настоящите евростандарти.

 

Основният проблем на родните капути не е ниското им качество, а неконкурентната опаковка. Именно това обаче ще бъде и тяхното спасение, тъй като гумичките ще се пускат отново по три в комплект в картонена кутийка, която да събуди носталгията на по-възрастните и любопитството на по-младите потребители.

 

„Сега продават кондоми с аромат на ягода, малина, бор, сандалово дърво, каквото се сетите. На нашите ще пише „С аромат на социализъм", подсмихва се Аспарухов и потрива ръце в очакване на сериозни обороти.

 

Някогашният социалистически мастодонт - завод „Латекс" в Бяла, днес е разпродаден на парче и в различните цехове се произвеждат премети за бита - от кухненски ръкавици до пълнеж за матраци. Халето за презервативи обаче е непокътнато.

 

Цех 104 функционира едва 2 години, но за периода произвежда близо 10 милиона презерватива. Една машина извършва 20 операции. Състои се от множество апарати и стъклени макети на пенис, върху които се отмерва размерът на презерватива. За да бъде достатъчно здрав презервативът, макетите се топят в латексова смес по два пъти.

 

На този етап от производството презервативите все още са „сурови". Необходимо е да бъдат изпрани в друга машина с антибактериален препарат, за да не предизвикват алергии и дразнения. Следва изсушаване на презервативите, за което е нужно да отлежат две денонощия в специално пригодено помещение. След това чрез електронен тест се отстраняват спуканите бройки.

 

Свързани статии:

Учени разработиха презерватив, който убива вируса на СПИН и папилома

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.vsekiden.com
Предишна статия
Не уринирай трудно!

Не уринирай трудно!

Следваща статия
Щипка канела в кафето и къри в ястието охлаждат в жегите

Щипка канела в кафето и къри в ястието охлаждат в жегите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар