Блог

Неустоим факт: патладжанът лекува запек, диабет тип 2 и предотвратява рак

Неустоим факт: патладжанът лекува запек, диабет тип 2 и предотвратява рак

Патладжанът изглежда обикновен зеленчук, но той действително има много ползи за здравето. Съдържа много витамини и минерали, подхранва мозъка, понижава лошия холестерол в тялото, облекчава стреса и много други. Можете да започнете здравословен начин на живот чрез включване на патладжан в диетата си. Консумирането на всякакви зеленчуци допринася за намаляване на риска от свързани с начина на живот здравословни проблеми. Някои от ползите за здравето от патладжана са, че той намалява рисковете, свързани със затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

 

9 изключителни ползи за здравето от патладжан

 

Загуба на тегло

Патладжанът се счита за зеленчук с високо съдържание на вода и с ниско съдържание на калории. Тази функция го прави идеален като здравословна диета за хора, които искат да намалят теглото си. Порестата текстурата на зеленчука е това, което му дава тези характеристики, следователно човек трябва да го консумира в естествената му форма, доколкото е възможно.

 

Здраво сърце

По подобни причини патладжаните са страхотни и за сърцето. Едно проучване върху ефектите от сок от патладжан показва, че той може да помогне за по-ниски нива на лошия холестерол, подобрява здравето на стените на артериите и отпуска кръвоносните съдове.

 

Здрав мозък

Високото съдържание на фитонутриенти в патладжана, помага на клетките на главния мозък като ги предпазва от свободните радикали и различни видове вреди. Витамини В комплекс помагат, за облекчение от физическа и умствена тревожност.

 

Намалете приема на калории

Вече знаем, че не всички калории са равни, но дори и така, яденето на патладжан е невероятно, защото толкова много хранителни вещества се съдържат в толкова малко калории. Има само 35 калории в една чаша от патладжан.

 

Източник на калии

Калият винаги е бил необходим за поддържане на здравословно кръвно налягане, но вече е доказано, че може и да предотврати заболяване на венците. Калият е ключов компонент в борбата с възпаление на венците и артериите.

 

Високо съдържание на гамааминомаслена киселина

Гамааминомаслената киселина е аминокиселина, която има способността да намали тревожността, да подобри съня и спокойствието. Това прави патладжанът перфектна храна за релаксация, за през ваканционния сезон.

 

Предотвратяване на рак

Изследвания показват, че в Япония, сокът от патладжан може да намали риска от рак, поради съдържащия се в него трипсин (протеазен инхибитор), компонент, за който се смята, че помага за неутрализирането на канцерогенни клетки.

 

Диабет тип 2

Този зеленчук съдържа високо количество фибри и ниско съдържание на захари, което го прави подходящ зеленчук за пациенти с диабет тип II. И двете, и фибри, и въглехидрати намаляват нивата на кръвната захар. Както е посочено в проучването, увеличеният прием на патладжан, намалява опасността от нарастващо високи нива на глюкоза. Фенолите в зеленчука също помагат да се контролира нивото на глюкозата. Този зеленчук има нисък гликемичен индекс, така че е идеален за диабетици.

 

Запек

Лица, имащи този проблем, могат да получат помощ от прибавянето на патладжан към ежедневната си диета. Фибрите помагат за по-лесно изхождане и допълнително изчистват вътрешностите. Допълнителна полза е и помощта при хемороиди и колит.

 

Свързани статии:

Духовната енергия на различните храни според учителя Петър Дънов

8 храни, които не е нужно да купувате органични

Хитрини и съвети как да разпознаем и отстраним химията от плодовете и зеленчуците

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Капки риган - най-мощният антибиотик от природата

Капки риган - най-мощният антибиотик от природата

Следваща статия
Как да използвате лют червен пипер за спиране на кървенето само за 10 секунди, както и други ползи от него

Как да използвате лют червен пипер за спиране на кървенето само за 10 секунди, както и други ползи от него

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар