Блог

Най-подходящото време да похапнем плодове

Най-подходящото време да похапнем плодове

Вероятно сте си задавали въпроса кога са най-удачните моменти, в които можете да хапнете някой плод? Плодовете определено са най-разнообразната храна наред със зеленчуците. Плюсовете са много – заместват закуската, могат да се консумират като десерт или преди основното хранене и освен това не се нуждаят от термична обработка. Освен че могат да се ядат самостоятелно, могат да се комбинират в плодови салати и да се използват като украса на други десерти.

 

Специалистите обаче препоръчват да приемаме плодове в подходящо време.

 

Сутрин след ставане – това е един от идеалните моменти, защото докато човек спи, черният дроб изгаря гликогена, за да може да даде нужната за мозъка глюкоза. Когато гликогенът започне да се изчерпва, нашият мозък получава сигнал, че е време да използва протеина от мускулите, за да превърне аминокиселините в глюкоза. Ето защо сутринта, тялото „изгаря“ мускули. Тогава на човек са му нужни бързи въглехидрати и бърз протеин, които да предовратят тези процеси на разпад. Идеалните плодове за това време са банан, портокал, пъпеш и ананас.

 

Друг подходящ момент за приемане на плодове, е час преди тренировка. Оособено ако човек не си е набавил качествени въглехидрати през деня. Фруктозата, която се съдържа в плодовете, бавно ще достави глюкоза на мускулите и по този начин ще спести гликогена за мускулните клетки. Плодовете препоръчани за този момент са ябълки, круши, диня, грозде, малини.

 

Естествено, след тренировка също може да консумираме плодове, защото тогава се презарежда гликогенът в мускулите и черния дроб. Въглехидратите ще помогнат протеинът да се усвои по-добре. За след тренировка специалистите препоръчват праскови, ябълки, ягоди, малини, череши.

 

Плодове като грейпфрутите например ускоряват метаболизма и му помагат да изгори излишните мазнини. В портокалите има огромни количества витамин C, които предпазват от свободните радикали. Ябълките съдържат полифеноли, които увеличават силата. Черешите пък са идеални залечение на възпаления и тяхното предотвратяване. В динята има цитрулин, който спомага за усвояването на аргинина и превръщането му в азотен оксид. Азотният оксид е много важен за увеличаване на съпрдечния дебит и преразпределянето на кръвния поток, т.е. за пренасочването на повече кръв от неактивните към активните тъкани на мускулатурата при тренировки например.

 

 

Свързани статии:

Соковете от портокал и домати свалят лошия холестерол

Грейпфрут за спокоен сън

Д-р Пламен Кьосев: Сутрин яжте плодове, вечер – месо

 

 

Автор: zdravedae.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кисело зеле: противоракова ферментирала храна, която възстановява чревната флора

Кисело зеле: противоракова ферментирала храна, която възстановява чревната флора

Следваща статия
Хидратирайте организма – това е тайната на дълголетието

Хидратирайте организма – това е тайната на дълголетието

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар