Блог

Кисело зеле: противоракова ферментирала храна, която възстановява чревната флора

Кисело зеле: противоракова ферментирала храна, която възстановява чревната флора

Повечето хора са запознати с киселото зеле и дори си го приготвят сами у дома. Киселото зеле е чудесна салата и гарнитура за много ястия, обаче, понякога се пренебрегва като здравословна храна. Прочетете, за да разберете повече за невероятните ползи от кисело зеле!

 

Какво е киселото зеле?

 

Има ли някой, който не знае какво е кисело зеле? Киселото зеле е ферментирало зеле. Отдавна е известно със своите ползи за здравето: това е така, защото самото зеле осигурява на организма богатство от хранителни вещества за насърчаване на добро здраве, но тези ползи се увеличават от процеса на ферментация. Нека да погледнем какво наистина може да направи това ястие.

 

Силата на киселото зеле за борба с рака

 

През 2005 г., екип от медицински изследователи са направили откритието, че процентът на рак на гърдата за полските жени, емигрирали в САЩ, е значително по-висок от този на полските жени, продължили да живеят в родината си. Те анкетирали полските жени, живеещи в Чикаго и Детройт и тези, които все още живеят в Полша, и са установили, че една разлика в начина на живот може да обясни разликата в честотата на рак, и това е разликата в степента на тяхното потребление на кисело зеле: полските жени в Америка са консумирали 3 пъти по-малко кисело зеле в сравнение с жените в Полша.

 

Друго, по-ново изследване, публикувано през 2012 г., показва сходни резултати: жени, които имали по-голям процент от потреблението на зелето, показват значително намаляване на честотата на рак на гърдата.

 

Как действа киселото зеле?

 

В този момент много от вас са любопитни как точно това ферментирало зеле може да има такова въздействие върху нещо толкова сериозно, колкото процентите на рак на гърдата. Първото нещо, което трябва да се знае за кисело зеле е, че подобно на самото зеле, то е с високо съдържание на съединения, наречени глюкозинолати, химикали на растителна основа, които са доказани за борба с рака. Наличието на тези съединения в организма може да намали клетъчното увреждане на ДНК, както и размера на мутация, и освен това да попречи на процеса, чрез който раковите клетки растат с такива високи темпове. Всичко това може да помогне както за предотвратяване, така и за лечение на рак.

 

Също така, по-специално един от ензимите в зелето, наречен P450 е отговорен за разграждането на естроген; високи нива на естроген се считат за основен рисков фактор за развитие на рак на гърдата, така че това може да обясни защо повишените концентрации на този ензим в храната могат да окажат въздействие върху появата на рак на гърдата.

 

Киселото зеле, както и всички ферментирали храни, е богато на пробиотични бактерии, които могат да възстановят естествената флора в стомашно-чревния тракт и да подобрят храносмилането, както и да укрепят имунната система, което също може да помогне в борбата на организма срещу рака.

 

Както изглежда, консумацията на кисело зеле наистина е полезна за здравето, особено, ако имате семейна обремененост за рак на гърдата и бихте искали да намалите риска за развитието му, естествено чрез храненето.


Свързани статии:

Киселото зеле – здравословен хит!

Роднините на зелето пазят от опасни болести

Как да пречистим дебелото черво по естествен начин

 

 

Автор: biopogled.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Петър Москов: Разработваме система от критерии за оценка на личните лекари

Петър Москов: Разработваме система от критерии за оценка на личните лекари

Следваща статия
Най-подходящото време да похапнем плодове

Най-подходящото време да похапнем плодове

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар