Блог

Най-опасните почистващи препарати за децата

Най-опасните почистващи препарати за децата

 

В щата Вирджиния в САЩ е имало повече от 62 хиляди случая на отряване на малки деца с различни препарати само през последните две години. Повечето са били отровени от химикали, които са били опаковани под формата на таблетки и капсули. Американски учени, след проучване на стиуацията, са установили кои видове битови химикали са най-голяма опасност за децата, според Версия.ри, цитиран от "Фокус".

 

 

 

Експерти са анализирали телефонните разговори към диспечерските служби на токсикологичните центрове, разположени на територията на американския щат Вирджиния. За две години са получени над 62 000 обаждания, свързани с отравяне на деца на предучилищна възраст с различни препарати. Най-голям брой пострадали (над 60%) са били отровени при гълтането на химичните вещества, съществуващи под формата на таблетки и капсули. Според американските експерти, по правило, в капсулите е опакован концентриран гел, а под формата на таблетки са налични средства за почистване на тръби и канали.

 

 

 

Битовата химия в тези опаковки е все по-популярна през последните години. Обикновено, това се дължи на факта, че в таблетките и капсулите се съдържа необходимата единична доза от веществото. По този начин, домакините прекарват по-малко време, опитвайки се да измерят необходимото количество. Въпреки това, химическите вещества, опаковани по този начин, често привличат вниманието на малките деца. Като правило, те възприемат опасните предмети за бонбони. Според експерти, съществува по-висок риск от сериозни последици, ако детето се отрови с концентрирани капсули препарат, отколкото при случайно поглъщане на нормален неконцентриран или абразивен прах. Най-честите проблеми у децата, които експертите от токсикологичния център регистрират, са кожни или с дихателната и сърдечно-съдовата система.

 

 

 

Свързани статии:

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Мemorial привлича все повече българи със световноизвестни онколози

Мemorial привлича все повече българи със световноизвестни онколози

Следваща статия
 Противовъзпалителни водят до все повече кръвоизливи в храносмилателната система

Противовъзпалителни водят до все повече кръвоизливи в храносмилателната система

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар