Блог

Противовъзпалителни водят до все повече кръвоизливи в храносмилателната система

 Противовъзпалителни водят до все повече кръвоизливи в храносмилателната система

 

Медиците от отделението по гастроентерология при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД във Велико Търново лекуват пациенти от Великотърновска, Габровска и Търговищка област. Пациентите им се оплакват от много и различни болести - болест на Крон, улцерозен колит, гастрити след остри вирусни инфекции или след употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), включително аспирин, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника, колит и синдром на раздразненото дебело черво, вирусни и токсични хепатити на черния дроб, чернодробна цироза, жлъчнокаменна болест, панкреатит и др. 

 

 

 

 

Поне 120-130 души месечно намират денонощна грижа от лекари с призната специалност по вътрешни болести и/или гастроентерология.

 

 

 

“Колегите медици сме общо 7, но в работата ни подпомагат още 12 медицински сестри и 4 санитари”, обяснява д-р Яна Колева, началник на отделението по гастроентерология в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, което е с история от над 40 г. За нея най-радващо е присъствието на 2 млади колежки - д-р Силвия Анастасова и д-р Милена Узунова, специализиращи гастроентерология, защото все по-осезаемо се усеща липсата на обучени и добили рутина медици в тази област.

 

 

 

184 са гастроентеролозите в цялата страна, съсредоточени най-вече в големите областни центрове и университетски градове.

 

 

 

“Всички ендоскопски изследвания, необходими за диагностика в болница, се осъществяват от лекарите в нашето отделение, което е с II ниво на компетентност и разполага с 30 легла”, допълва още д-р Колева.

 

 

 

Натоварена е работата на търновските специалисти и извън отделението - в новия ендоскопски кабинет на стационара към т. нар. приемно-консултативно отделение, където се извършват видеоколоноскопии и видеогастроскопии. Те многократно подобряват диагностиката на болните и дават възможност за терапевтични манипулации като кръвоспиране при остри кръвоизливи и отстраняване на полипи.

 

 

 

На практика се диагностицират и лекуват всички болести на храносмилателната система - болести на хранопровода, стомаха, тънко и дебело черво, болести на панкреаса
и жлъчния мехур. Отделението е специализирано за диагностика на злокачествените
заболявания на храносмилателната система и профилактика на колоректалния карцином.

 

 

 

Все по-голяма част от пациентите обаче постъпват в стационара с кръвоизлив от
храносмилателната система в резултат на лечение на други заболявания, т.е. след прием на НСПВС поради наличие на заболявания в областта на ревматологията, ортопедията, неврологията. При антиагрегатна терапия, която се използва при сериозни страдания на сърдечносъдовата система, при варикозни разширения на крайниците.

 

 

 

Всички тези пациенти изискват спешно обгрижване, много добра техника и кръвопреливане, а това обяснява факта, че в отделението по гастроентерология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” АД 80% от леглата винаги са заети.

 

 

 

Гастроентеролозите съветват приложението на противовъзпалителни лекарства да се прецизира строго индивидуално и да се извършва под контрол на специалисти.

 

 

 

Б.Р. Д-р Яна Колева е , шеф на отделението по гастроентерология в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

 

 

 

Свързани статии:

 

Хранене според кръвната група

 

Щастието се крие във червата - запознайте се с втория мозък!

 

4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Най-опасните почистващи препарати за децата

Най-опасните почистващи препарати за децата

Следваща статия
Нови методи за по-успешно инвитро

Нови методи за по-успешно инвитро

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар