Блог

Най-доброто естествено обезболяващо - ледът

Най-доброто естествено обезболяващо - ледът

 

 

Немалко хора се учудват, когато ги съветват да сложат лед върху изморените мускули. Повечето от тях смятат, че за отпускане на мускулите е необходима топлина. Но при силна, внезапна болка, например когато се събуждате с болка във врата или при спазми на мускулите, най-добре е да използвате лед.

 

 Обикновено ледът намалява болките и трудната подвижност на мускулите по-ефективно от топлината, особено при травми. Ако се използва непосредствено след получаване на травмата, той ограничава способността на нервите да провеждат импулсите на болките и прекъсва мъчителната верига „мускулен спазъм – болка – мускулен спазъм”.

 

 

 


Ледът въздейства върху кръвоносните съдове като намалява подпухването, което се появява вследствие на просмукването на течности в околните тъкани. Под въздействието на леда кръвоносните съдове се свиват (научният термин на тази реакция е „вазоконстрикция”). Околните мускули реагират на това отпускане и техните спазми се прекратяват.

 

 

 


Използвайте на обикновен лед

 

 

 


Макар, че в последно време намериха широко приложение студените термофори, напълнени с гел, специалистите са на мнение, че най-добри резултати се получават с естествен лед. Напълнете с вода няколко картонени чашки и ги съхранявайте във фризера. Когато се наложи да сложите лед на болното място, откъснете хартията от горната страна на чашката, но съхранете долната част, за да ви бъде по-удобно да държите леда.

 

 

 


Масажирайте бавно травмираното място с кръгови движения или с кратки припокриващи се поглаждания. Ледът трябва да се мести постоянно, за да не замразява повърхностните тъкани.

 

 

 Засечете времето

 

 

 


Ледът трябва да престои на травмираното място не повече от 15-20 мин. При по-продължителен престой на леда върху болното място, престава да действа. При необходимост процедурата може да се повтаря на всеки час.

 

 

 

Свързани статии: 

 

 

Как да избегнем болката в ставите или живот без остеоартрит

 

Ако страдате от зачервени очи, потърсете лекар

 

7 опасни токсини, които вредят на щитовидната жлеза и напитка, която я лекува натурално

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Червата ви ще се зарадват на кафе и вино, но не и на сода

Червата ви ще се зарадват на кафе и вино, но не и на сода

Следваща статия
Кафето срещу щетите от алкохола

Кафето срещу щетите от алкохола

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар