Според Световната здравна организация, 65% от болестите при хората са причинени от лоша храна. Нездравословните съставки в храните разрушават човешкия организъм. Ако искате да запазите здравето си, избягвайте употребата на тези вредни храни от черния списък на нашия пазар. Ето го и самия списък:
Ето и черен списък на най-отровните и най-вредните храни на българския пазар
Пушените храни: При много от тях технологията на опушване е съкратена и променена, за да се спестят пари. Използват се вредни химикали-ароматизатори, както и подобрители, които намаляват времето за варене и опушване. Чрез стабилизатори и консерванти се удължава трайността на на недостатъчно вареният колбас. Тези вещества са опасно токсини и могат да доведат дори до рак. Ако опушването става при висока температура, нитратите, които се използват като вид консерванти се превръщат в още по-опасните и отровни нитрити.
Риба отглеждана във ферма: Най-опасна е сьомгата, защото тя най-често се отглежда в рибни ферми. Там, за да се ограничават и третират бактериални и паразитни огнища в басейните, се използват най-различни антибиотици, пестициди и други канцерогенни химикали.
В месото на рибите от ферми са открити много високи нива на живак.
Картофен чипс: Поради специфичната предварителна обработка на чипса с определени химикали, при пърженето му при висока температура се образува веществото акриламид, което може да доведе до развитие на рак.
Консервирани храни: това са едни от най-опасните храни, защото съдържат бисфенол-A (BPA). От консервите най-вредни са доматените.
Газирани напитки: Те съдържат захар, различни вредни химикали, оцветители, подсладители, фенол и метиллимидазол. Така, освен че окисляват човешкото тяло, буквално хранят раковите клетки.
Кренвирши и пастет: Както вече е известно в тях има всичко друго, само не и месо. Кренвиршите и пастета съдържат животински остатъци като кожи, кости, органи, мазнина и широка гама вредни за тялото химикали: подобрители, оцветители и овкусители, ароматизатори с аромат на опушено, стабилизатори и много сол.
Всички колбаси, които са с цена под 10 лева за килограм:
При тях, за да се спести от времетраенето на производствените процеси и суровината се прибягва до всякакви трикове. В евтините колбаси почти няма месо и се използват най-различни химикали, много сол и всякакви вещества, които могат да подобрят вкусовите качества на продукта. Всички те са отровни и канцерогенни.
Маргарин: Той ни разболява с хидрогенираното растително масло, което не може да се преработи от човешкия организъм и се отлага в него под формата на плаки, полепващи по кръвоносните съдове. Изключение правят маргарина Rama и българският маргарин Калиакра.
Част от списъка с вредни храни определен от Грийнпийс:
Snickers, Mars, Twix – шоколадов десерт; Lipton – чай; Nestle – шоколад; Nesquik – напитка; Nestle – детски храни; Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни; Pepsi и 7-Up – безалкохолно; Heinz – кетчупи, майонези, сосове; McDonald’s продукти; Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе и детски храни; Knorr – сухи супи; Hipp – бебешки пюрета
Съвети на Световната здравна организация по отношение на вредните храни и съставки в тях:
Не консумирайте продукти съдържащи натриев глутамат (Е621) – заместител на солта, изключително вреден.
Не консумирайте храни съдържащи заместители на захар. Те са химикали, които като бавна отрова убиват нашия организъм.
Не консумирайте трансмазнини. Съдържат са най-много в маслото, маргарина, рафинираните растителни масла, майонезата, кетчупа, замразените полуфабрикати, чипса, пуканките, преработените храни като например бисквити, вафли и закуски, както и във всичко, в което има шоколад.
Не кунсимирайте риба в консерви. За да се консервира се добавя веществото уротропин – то е много опасно и в много държави вече е забранено.
Не консумирайте млечни продукти, които имат срок на годност повече от 2 месеца. Тяхната асептична опаковка съдържа антибиотик.
Ако искате да бъдете здрави избягвайте употребата на тези вредни храни от черния списък на българския пазар.
Знаете ли, че: гъбите от магазина съдържат отровата цитотоксин, гроздето по щандовете е напръскано с хлороформ, сухите плодове се обработват с химически вещества, пилешкото месо съдържа 6 хормона и купища антибиотици, които се дават на птиците при отглеждането им. Това са хормони на растежа и женски хормони. Поради тази причина всички лекари-ендокринолози забраняват консумирането на пилешко месо, освен ако не е домашно.
Разтворимите кафета, които пием предизвикват пълно израждане на нашите жлези.
Натуралните сокове не съдържат никакви плодове.
Ароматизираните чайове са смес от химически вещества.
Ако искате да бъдете здрави избягвайте употребата на тези вредни храни от черния списък на българския пазар.
Свързани статии:
Между 3 и 10% ще е данъкът „вредни храни“
Половината деца у нас злоупотребяват с вредни храни и не спортуват
Проф. Байкова: Трябва да има данък за вредните храни
Източник: Здраве Да е
Коментари