Блог

Може ли да се пълнее от млякото? (част 1)

Може ли да се пълнее от млякото? (част 1)

Учените продължават да спорят колко е полезно млякото, както и  дали в по-зрелите си години да не се откажем от него, защото вреди на костите.  И не само на тях. Случва се днес да прочетем как трябва да не се лишаваме от него, а още на следвашия  ден други, пак авторитетни източници да го разглеждат като храна, с която трябва да се внимава. Единствената теза, която не се оборва е, че децата го обичат много и за тях то е една прекрасна храна.
 

 

Какво ни остава тогава? Изборът е индивидуален: кога,  колко и като какъв продукт  да го хапваме.
 

 

Млякото и млечните продукти са полезна храна. Първата храна, която получава бебето, когато се роди.
 

 

Млякото е полезно, с изключение на децата, които имат непоносимост към лактоза (млечна захар). Подобен проблем могат да имат и някои  групи възрастни хора, които след консумацията му се оплакват от подуване на корема и червата, а също и диария.
 

 

Да се пие мляко и йогурт са продукти, които носят необходимите и полезни лактотобактерии на организма, които поддържат микробния баланс на стомашно-чревния тракт, твърди диетоложката Ангела Мьориксбауер, цитирана от австрийското сп. „Gesunder Leben”.
 

 

Препоръките на немското дружество по хранене и диететика са да си доставяме по 1000 мг. калций дневно. Това ще рече : 3 пъти  дневно  млечна  храна – 1 чаша прясно мляко (250 гр.), 2 плочки сирене и 1 ч. кисело мляко (плодово) – 140 гр.
 

 

Млечни продукти в съчетание със зеленчуци са едно прекрасно меню, но често само това не е достатъчно за едно здравословно хранене, подчертава още диетоложката. Особено вегетерианците трябва да увеличат комбинацията от растителни храни, че да има повече протеини в тяхната постна кухня.
 

 

Прясно издоеното мляко може да се пие необработено, само ако  имате домашно стопанство и следите дали животните не боледуват. С прясно издоеното мляко може да се подкваси на кисело, да се пресече на извара ( много полезна), да се подсири или на кашкавал, да му се отнеме маслото ( ако е в по-големи количества), да направите сметана.
 

 

Иначе се препоръчва пастьоризираното ( чрез нагряване неговите бактерии са убити), както и при UHTмляко, което е с дълга трайност (производителите казват, че има по-малко витамини, но е богато на калций и протени).
 

 

Пълнее ли се от млякото?

100 гр. пълномаслено мляко (3.5%) носи енергия колкото 2 бутеркекса или 2 блокчета шоколад, т.е около 64-67 калории. То осигурява на организма протеин ( 3.2 гр.) с много високо качество, 4.7 гр. въглехидрати, каротин, витамин В и Е, калий, фосфор и особено калций.
 

 

От млякото като храна няма как да дебелеете. Проблемът идва от това как го съчетавате с други продукти - напр. подслаждате ли го със захар, а също и какво количество изпивате. Ако сте предубени, че от млякото се пълнее, просто пийте само обезмасленият вариант, но не се лишавайте от него като напитка, съветва още диетоложака Ангела Мьориксбауер. То съдържа само 42 калории (100 гр). 

 

Свързани статии:

Германски учени: българското кисело мляко лекува

Млякото е вредно за здравето или пък не?

Киселото мляко е плюсът на нашата кухня срещу рака, солта - голям минус

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Делят пациентите на сини, зелени и червени

Делят пациентите на сини, зелени и червени

Следваща статия
Палави или хиперактивни?!

Палави или хиперактивни?!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар