Блог

Делят пациентите на сини, зелени и червени

Делят пациентите на сини, зелени и червени

Пациентите да бъдат разделени на сини, зелени и червени предвижда новата концепция за развитие на спешната помощ на здравното министерство. В нея сме обединили всички досегашни идеи и стратегии за развитие на този сектор, обясни министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

Той отново заяви, че спешната помощ, заедно с електронното здравеопазване и детското и майчино здраве са сред основните му приоритети.

 

Д-р Москов ще има трима заместници в министерството - Ваньо Шарков, Бойко Пенков и Адам Персенски. Руслана Петрова ще бъде началник на кабинета на министъра, стана ясно при представянето на екипа.

 

Трите различни цвята, с които ще се обозначават пациентите, ще показват спешността на състоянието им, обясни заместникът на Москов Ваньо Шарков.

 

Идеята е колкото по-тежко засегнат е един човек, той да попада за лечение в по-компетентна болница и спешно отделение, а ако е лек случай, да бъде поет от извънболничните специалисти. Най-спешните случаи ще бъдат обозначавани с червено, а най-леките - със синьо. На практика по-сложните пациенти трябва да бъдат поети от болничните комплекси, които бяха започнати от времето на предишния министър д-р Таня Андреева. Най-сложните случаи ще отиват в комплексите, които могат да покриват 90 % от спешността, а останалите, тези които могат да поемат 60 % от нея, и най-леките в извънболничната помощ, обясни Шарков.

 

Промените в спешната помощ предвиждат и създаването на протоколи за поведение на спешните медици, както и подобряване на комуникацията в системата с въвеждане на система Тетра. През 2015 екипът на министерството ще се опита да вдигне и заплатите на спешните медици. Желанието ни е да ги изравним с тези на колегите им в извънболничната помощ, обясни Шарков.

 

Засега обаче не е ясно какъв бюджет ще има секторът. Ние сме поискали той да бъде не по-малко от парите, които реално се дадоха през тази година за здравеопазване, заедно с актуализациите, обясни Москов.

 

Промени ще има и за специализантите. Те ще работят на трудов договор в болниците и ще избират в кой университет да специализират като курсовете там ще бъдат поети или от лечебните заведения, или от тях, каза Ваньо Шарков. Той допълни, че за най-дефицитните специалности като патоанатомия, финансирането може да поеме и държавата. Здравното министерство ще работи и върху краткосрочни мерки за повишаване на контрола в системата. Едната ни идея е да се въведе по-стриктно проследяване на резултатите от болничното лечение в извънболничната помощ, както е било през 2002, каза Бойко Пенков.

 

Най-вероятно в бъдеще резултатите ще се обвържат и със самото заплащане на дейността, тъй като това е целта, която гони министерството. През 2015 няма да има промени в пакета на здравната каса, но в дългосрочен план те предстоят. Да казваме, че лекуваме всичко за всеки по всяко време е фалшива теза, обясни Москов. Според него при бъдещото преструктуриране на пакета трябва добре да се финансира майчиното и детско здравеопазване.

 

Министърът предвижда и промени в системата за финансиране. Те минават през развитие на доброволното здравно осигуряване или застраховане. Той обаче отхвърли идеята за демонополизация на касата. До края на 2015 ще се предложат и промени във финансирането на лекарствата от здравната каса. Крайно време е да спрем практиката едни и същи медикаменти да се продават на различни цени в болниците, обясни Москов.

 

Свързани статии:

Българите са на мнение, че здравеопазването е най-важният приоритет в държавата

Лекуват спешни пациенти в целия ЕС

Скандално! На всеки лекар в Бърза помощ в София се пада по един чиновник

 

Автор: в-к Стандарт

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тест: как различните цветове влияят върху нашето здраве?

Тест: как различните цветове влияят върху нашето здраве?

Следваща статия
Може ли да се пълнее от млякото? (част 1)

Може ли да се пълнее от млякото? (част 1)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар