Блог

Може ли да се отслабне с мозъчна стимулация?

Може ли да се отслабне с мозъчна стимулация?

Ново изследване показва, че електрическа стимулация на мозъка може да се превърне в мощно оръжие срещу затлъстяването.

 


Проучването на Националните институти по здравеопазване в САЩ установява, че стимулирането на префронталния кортекс на мозъка кара хората да ядат по-малко, да приемат по-малко калории и да губят повече тегло. „Мозъчната стимулация изглежда е полезен инструмент за промяна на активността на главния мозък, което показва важността на умствените процеси в развитието и лечението на затлъстяването“, заявява водещият изследовател Марси Глук. Тя е изследовател в Националния институт на САЩ по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания. Глук споделя, че предишни изследвания са показали, че затлъстелите хора имат по-ниски нива на мозъчна активност в лявото полукълбо на главния мозък след хранене в сравнение със слабите хора. Тази мозъчна област е свързана с поведението и вкуса, казва тя.

 


„Възможно е прекъсване в тази област при хора, които са с наднормено тегло, което може да накърни регулирането на храненето и избора на храна, така че този регион може да се превърне в потенциална мишена за затлъстяване“, допълва Глук.

 


Въпреки това, здравен експерт споделя, че според него да се мисли, че мозъчната стимулация може да предотврати затлъстяването е абсурдно. „Намирам за абсурдно, че хората са готови да харчат пари за вредни храни, които ги карат да преяждат, да трупат мазнини и ги разболяват, а след това да харчат повече пари за електрически сътресения на мозъка си, които да им помогнат да се откажат от нездравословната храна“, казва д-р Дейвид Кац, директор на Центъра за превенция към Йейлския университет.

 


По време на изследването девет случайни доброволци със затлъстяване са били подложени на три сесии на мозъчна стимулация или фалшива стимулация в рамките на девет дни. Веднага след всяка сесия участниците в проучването са имали неограничен достъп до храна и напитки от вендинг машини. Същият експеримент се повторил в продължение на още девет дни. Не били открити значими разлики в отчетените от всяка група странични ефекти. Констатациите могат да доведат до нови възможности за лечение, казва Глук.

 


„За съжаление, няма никакви златни стандартни за мозъчно базирани интервенции за затлъстяването и загубата на тегло, но се надяваме, че резултатите от нашето изследване ще насърчават по-нататъшни проучвания в тази област“, споделя специалистката.

 


Стимулаторът, използван по време на това изследване, е малко портативно устройство с електроди във формата на гъба. „Ако бъдещите проучвания покажат обещаващи резултати, тази техника може да се използва извън медицинска среда“, допълва Глук. „Точно както светлата кутия стана домашна интервенция за лечение на сезонно афективно разстройство, това устройство може да се използва у дома за лечение на разстройства, свързани с теглото.“
Изводите са представени на 4 ноември 2015 г. в Лос Анджелис по време на Седмицата на борбата срещу затлъстяването на форум, организиран от Американската асоциация за метаболична и бириатрична хирургия.
Според д-р Катц идеята, че електрическата стимулация на мозъчните региони може да повлияе на приема на храна е интересна, но не е изненадваща. „Всички решения и възприятия са продукт на ума, вкл. и решенията за избора ни на храна“, споделя той. Затова неговият съвет към тези, които искат да отслабнат е да променят начина си на мислене.

 

Свързани статии:

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

Опитайте няколко много ефикасни рецепти за отслабване с билки

6-те най-добри скоростни диети за ефективно отслабване

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чудото наречено Златно мляко - най-силният имуностимулант и антидепресант. Ето как се приготвя

Чудото наречено Златно мляко - най-силният имуностимулант и антидепресант. Ето как се приготвя

Следваща статия
Вълшебна напитка пречиства организма от всякакви отрови и холестерол

Вълшебна напитка пречиства организма от всякакви отрови и холестерол

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар