Блог

Михаил Миков: Пациентът да контролира парите, които се харчат за здравето му

Михаил Миков: Пациентът да контролира парите, които се харчат за здравето му

До 1989 г. в България имаше 85 закона, днес те вече са около 370 – това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на кръгла маса за правата на пациентите. Организатор на форума, който е под патронажа на г-н Миков, е в. "Труд". На него представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, лекари и пациенти излагат своите препоръки какво задължително да съдържа законът за правата на пациентите.


 

Несъмнено правата на пациента кореспондират с основното, същинското, конституционното право – правото на живот и на здраве, заяви председателят на Народното събрание. Оттам насетне реализацията на това право е свързана с 2 неща – правната уредба и фактическото състояние по гарантиране на това право. "Много се радвам, че НС е теренът днес, на който се провежда дискусията за правата на пациента. На него всеки от нас ще държи сметка освен за правната регулация, но и за онова, което може да се нарече същинско осигуряване на правата", каза г-н Миков.


 

Много често това право дори не е свързано с пари, а с етиката на лекарите и пациентите. Само че правата на пациента кореспондират и със задължения, каза още Михаил Миков. И те предвиждат не само редовно внасяне на здравните вноски, а включително и задължението във всеки момент пациентът да се чувства контрольор на онези, които изразходват обществения и частния ресурс за реализирането на неговите права.


 

Миков подчерта, че най-лесно следващият парламент може да се заеме с приемането на закон за правата на пациента, но би било безплътно, ако зад него не застанат важни реформи и промени.


 

Още:

Как да възстановим силите си след работа – няколко полезни съвета

Удивителни факти за човешкото тяло, които ще ви изненадат

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.trud.bg/
Предишна статия
Революционно лечение с океанска вода

Революционно лечение с океанска вода

Следваща статия
Д-р Стойчо Кацаров: Лечението е вид договор между лекар и пациент

Д-р Стойчо Кацаров: Лечението е вид договор между лекар и пациент

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар