Блог

Как да възстановим силите си след работа – няколко полезни съвета

Как да възстановим силите си след работа – няколко полезни съвета

Напоследък нещо сякаш се случва с времето – това, което измерваме с часове и минути – не времето навън. Като че ли работим все повече и повече, а то все не стига. Влизането в твърде интензивен работен цикъл обаче може да изсмуче силите ни и организмът ни сам да си даде почивка – как? Като се разболее. Ето защо е добре да си почиваме добре дори да ни се струва, че няма време за това. Ето няколко съвета от бТВ по темата:


 

Планирайте, разпределяйте задачите и ги следвайте, така че да ви остава свободно време за почивка и за личен живот. Не оставяйте служебната работа за вкъщи. По-добре оставайте след работно време, но времето у дома споделяйте със семейството и го използвайте за почивка.


 

Откъсвайте се от работния свят и организирайте времето си, така че да включва занимания, които носят удоволствие – среща с приятели, любим спорт, концерт, разходка.


 

Най-добре е, когато се използва почивката единствено за почивка. Това е начинът да се възстановят и умствените, и физически сили.


 

Вземете вана, без да поглеждате към часовника. Запалете камината и поканете приятели на вечеря. Усамотете с хубава книга или филм.


 

Почивката и развлеченията са две различни неща.

Най-напред си подарете пасивна почивка. Осигурете си най-обикновените неща - тишина и продължителен сън. Не може да има стабилна нервна система без достатъчно сън. По-скоро сънят дава съвет, отколкото будуването. Смята се, че средно човек има нужда от 7-8 часа сън всяка нощ.


 

Дейностите за разтоварване чрез спорт и хоби разнообразяват живота, подобряват самочувствието и допринасят за повече успехи.


 

Смяната на обстановката и нови впечатления действат вдъхновяващо. Забравят се проблемите, свързани с работата и може да се върнете към работния ритъм с по-здрави нерви и нови идеи.


 

За пълно физическо и психическо отпускане изберете дейност, която отговаря на следните изисквания: да носи удоволствие; да не предизвиква нервно напрежение; да не води до физическа умора, освен ако не е т.нар. "приятна” умора.


 

Забавленията след полунощ - дискотеки, барове, гледане на телевизия, съкращават съня и променят неговото качество. Може да се прескочи фазата, в която се формира паметта. Засяга се секрецията на мелатонин и други хормони, които помагат тялото да оползотворява енергията.


 

Не може да се постигнат здраве и щастие без почивка.


 

Намирайте време и за релаксация, и за забавления. Това е ключът към добрата работоспособност с успехи в професията и в личния живот.


 

Планирайте почивката си, така че да се наслаждавате на времето.


 

Свързани теми:

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб

6 начина по които сексът укрепва здравето ви

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://dailyinspirationboard.com/
Предишна статия
Кълновете – "живата" храна, която лекува и ни прави по-млади

Кълновете – "живата" храна, която лекува и ни прави по-млади

Следваща статия
Болница "Софиямед" ще прави безплатни консултации за изготвяне на хранителен режим за онкоболни

Болница Софиямед ще прави безплатни консултации за изготвяне на хранителен режим за онкоболни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар