Блог

Д-р Стойчо Кацаров: Лечението е вид договор между лекар и пациент

Д-р Стойчо Кацаров: Лечението е вид договор между лекар и пациент

Представяме ви изказване на д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването на форума за правата на пациентите, организиран от "Труд":


 

Информираното съгласие е един от добре уредените въпроси в нашето законодателство. Въпреки това обаче има непрекъснати проблеми, тъй като хората, които го прилагат, не се съобразяват с това как то е разписано в закона.


 

Модерното възприемане за лечение е, че то се основава на договор – пациентът се съгласява да бъде лекуван, а докторът да даде най-доброто от себе си. Ключовият аспект в този контракт е информираното съгласие. Пациентът обаче трябва да го подпише, но след като терапията му е обяснена на разбираем език.


 

В Закона за здравето ясно е изброено какво точно следва да съдържа информираното съгласие – диагнозата, целите на лечението, неговите алтернативи (с един или друг вид операция), какви са потенциалните рискове, страничните ефекти и болката.


 

У нас обаче в повечето случаи съдържанието на формуляра е едно и също – не може да се разбере дали на пациента му е ваден зъб, или му е опериран черният дроб. Наскоро видях документацията на българче, лекувано в Бирмингам за 3 месеца - информираното съгласие беше над 30 страници...


 

Малцина знаят, че липсата на информирано съгласие може да се третира като нанасяне на телесна вреда. Но ако ми разпорят корема на улицата или в операционната, разликата е, че в единия случай аз съм се съгласил. Условието обаче е да се спазят всички посочени в закона процедури.


 

Още:

7 натурални антибиотика

6 промени на съзнанието, които всеки един човек изпитва в момента – да, това важи и за вас

Полезна ли е стевията?

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.trud.bg/
Предишна статия
Михаил Миков: Пациентът да контролира парите, които се харчат за здравето му

Михаил Миков: Пациентът да контролира парите, които се харчат за здравето му

Следваща статия
Опасно ли е главоболието при секс

Опасно ли е главоболието при секс

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар