Още древните гърци и римляните са яли лешници – може би заради невероятния им вкус. Хората тогава са използвали ядките, кората и листата на растението за лекуване на различни болести.
Лешниците са споменати и китайски ръкописи от преди 5000 г. Още тогава китайците са считали тези ядки за ценна култура. Нашите предци пък са започнали да хапват лешници през неолита. В древността хората са вярвали, че тези ядки носят не само здраве, но и предпазват от мълнии, уроки и зли сили. Дървото е било и символ на брака, изобилното богатство и семейното щастие. Лешникът се е приемал като символ на мир и здраве и източник на богатство.
Лешникът е плодът на дървото леска. Ядките са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова, както и основни мастни киселини – линолова киселина, които помагат за понижаването нивата на лошия холестерол и съответно благоприятстват увеличаването на добрия холестерол.
Изобилстват откъм фибри, витамини, като витамин Е и минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, цинк и селен. Това ги прави изключително полезни и подсилващи имунната система особенов сезона на вирусите и настинките. Въздействат благоприятно на липидите в кръвта, като по този начин защитават от сърдечно-съдови болести, инсулт и рак, информират zdravnitza.com.
Лешникът е изключително богат и на фолиева киселина. В 100 гр. пресни ядки се съдържат 113 мг. от нея. Лешниците са полезни най-вече, когато са сурови. Още преди хилядолетия лешникът е използван като лекарство.
Днес се счита, че лешниците помагат за изработването на кръв и подобрява психическото здраве. Те са отличен помощник за хора, които страдат от анемия и за възстановяващи се след прекарани по-тежки заболявания и хирургични операции. Лешниците могат да са лек срещу туберкулоза, при смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция, при захарен диабет. Препоръчват се при бъбречни и жлъчни пясъци и камъни, възпаления на пикочните пътища, защото действат пикочогонно и до известна степен алкализиращо.
Още:
За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)
5 лесни за отглеждане билки, които борят рака
Духовната енергия на различните храни според учителя Петър Дънов
Коментари