Билките, които се използват за сваляне на не отменят лечението, назначено от ендокринолог. Това е първото изречение, което чуват пациентите с подобни оплаквания. Второто е, че е добре билковите смеси да бъдат назначени от фитотерапевт и консултирани с диебетолог.
Кои са билките, които свалят кръвната захар?
Сминдух, коприва, кокциния, канела, горчив пъпеш, ядливият плод на кактуса са само част от билките, които могат да се ползват при , посочва австрийския „Кроне цайтунг”.
Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) и по-точно от корените му в Азия се използват като подправка. Семената му усилват производството на инсулин и намаляват нивата на кръвната захар.
Копривата (Urtica) насърчва производството на хормони и забавя увеличаването на след хранене.
Кокцинията (Coccinia indica), позната още като бръшлянова тиква е използвана от аюрведичната медицина за сваляне на кръвната захар и на липидите в кръвта. Трябва да се има предвид, че лекарствата, давани при диабет си взаимодействат с билката.
Канелата действа благоприятно върху целия стомашно-чревен тракт, а също и има хипогликемичен ефект.
Горчивият пъпеш , наричан още момордика подържа нивата на кръвната захар в нормални граници, засилва метаболизма. Растението съдържа протеинови субстанции харантин и момордин, които влияят благотворно на целия организъм и особено на нивата на кръвната захар в посока нормализиране.
Ядливият плод на кактуса се използва за намаляване кръвната захар след нахранване и бавното й връщане в нормални стойности, а освен това се препоръчва и при повишен холестерол.
10 –те най-популярни рецепти при диабет
Рецепта 1
Ето и една антидиабетична билкова смес:вземат се 40 гр. листа от черна боровинка, наситнени бобови шушулки, стръкове и семена от лечебен жаблек,листа от лютива мента. 2 суп.л. смес се залива с 500 мл. вряла вода, кисне 20 мин., пие се по 1 ч.ч. 3-4 пъти дневно, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.
Рецепта 2
Полезни са комбинациите с листа от горска ягода, касис и др. растения. Може да се направи и по-сложна смес, която регулира и стимулира обмяната на веществат. Смесват се 3 части листа от горска ягода и черна боровинка, 2 части стръкове от обикновена пача трева, по 1 част листа от касис и стръщове от мащерка. Добре би било да се добавят и 4-5 части листа от зелче, познато още дебелолистно зелче, бергения (Bergenia crassifolia ). 1 ч.ч. смес се запарва с 1 ч.ч. вода. По желание се подслажда с мед.
Рецепта 3
При диабет и хипертония се препоръчва 2 суп.л. сушени глогинки, които се слагат в термос и се заливат с 500 мл. вряща вода. Кисне 1 ч. и се прецежда. Пие се по ½ от запарката 3 пъти дневно преди хранене.
Рецепта 4
10 гр. дафинови листа се заливат с 3 ч.ч. вряла вода, кисне 3 часа. Прецежда се и се приема на 4 пъти през деня 20-30 мин. преди хранене.
Рецепта 5
Листата и младите клонки на дюлевото дърво се ползват при лека и средна форма на диабет. 2 суп.л. суровина се заливат в термос с 1 ч.ч. вряла вода, кисне не по-малко от 1 ч. и се прецежда. Приема се по 1 суп.л. запарка 3 пъти дневно преди хранене.
Рецепта 6
1 ч.ч. наситнени сушени резенчета от круши се заливат с 500 мл.вряла вода, ври на слаб огън 15 мин., кисне 2-3 ч. и се прецежда. Пие се по ½ отвара 4 пъти дневно.
Рецепта 7
10 гр. листа от къпина се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, ври 10 мин., кисне 2 ч. и се прецежда. Приема се по 1 суп.л. 4 пъти дневно.
Рецепта 8
При начален стадий на диабет е полезна запарката от листни пъпки : 20 гр. дрога се залива с 1 ч.ч. вряла вода, кисне 30 мин. и се прецежда. От отварата се приема по 1 суп.л. 3 пъти дневно преди хранене.
Рецепта 9
10 гр. наситнени листа от мечо грозде се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, ври на слаб огън 15 мин. и се прецежда. Взема се по 1 суп.л. отвара 5-6 пъти дневно. Отварата се ползва още при алкохолизъм,възпаления на бъбреците, пикочния мехур.
Рецепта 10
Листата на бялата черница са известни със свойството да намаляват нивото на кръвната захар. Събират се през пролетта и се сушат. Счукани на прах се посипват в храната или от наситнените се прави запарка: 2 суп.л. дрога се залива в термос с 500 мл. вряла вода, кисне 1-2 ч. и се пие по ½ ч. 3 пъти дневно преди хранене.
Свързани статии:
Използвайте тези 17 билки и подправки за борба с диабета
Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно
Яжте тези храни, за да намалите инсулиновата резистентност
Източник: Здравница
Коментари