Блог

Кои билки могат да ни помогнат при слънчево изгаряне? (рецепти)

Кои билки могат да ни помогнат при слънчево изгаряне? (рецепти)

Цяла зима чакаме , а още с първите по-високи температури правим дузина грешки, търсейки спасение в жегите. Не забравяйте:  първото показване на слънцето не трябва да е повече от 15 мин., като всеки ден увеличавате с по 5 мин. Всичко прекалено не е добре, това важи и прекаленото излагане на слънце, припомня и австрийският билкар свещеник – Бенедикт на своя блог - blog.kraeuterpfarrer.at/.
 

Слънчевото изгаряне е пряка последица от това, че нашата кожа дълго е била подложена на UV-лъчите. Засегнатите участъци започват да ни сърбят, почервенят, а след няколко дни те започват да се лющят и отдолу се показва нов слой. Може обаче да се появят големи мехури по кожата и тогава е добре да се консултираме с дерматолог. По принцип е добре след силно слънчево изгаряне да полежим 1-2 дни в хладна и  тъмна стая, за да се възстановим по-бързо.

 

Ето кои билки могат да ни помогнат при слънчеви изгаряния?
 

На първо място това е невенът. Ето и една рецепта при леки слънчеви изгаряния на кожата:

 

Рецепта 1

Вземете шепа изсушен или пресен цвят от невен и направете с него чай. Изстудете го и с него нанасяйте студени компреси върху кожата. Ако са засегнати по-големи участъци от кожата, то повтаряйте компресите през интервал от 8 часа.

 

Рецепта 2

Удачно е да се направи и маслен извлек от невен 1: 10 ( цвят: растително масло), кисне 14-28 дни. Полученото масло се използва за намазване на кожата. Направете го предварително, още преди да са започнали жегите. Полученият извлек помага и при измръзвания  и пр., съветва известният билкар Васил Канисков.

 

Рецепта 3

Може ли да се предпазим от слънчево изгаряне? Ако си направим силен черен чай, то той може да предотврати пораженията на UV- лъчите. Сварете чая и нека да постои поне 30 мин., преди да го прецедите. Обтрийте повече пъти тялото, преди да се изложите на слънце.
 

Друга превенция е да се използват лосиони с висок слънцезащитен фактор (минимум 15) преди и по време на престой под жарко слънце.

 

Рецепта 4

1 ч.л. китайски чай се залива с 250 мл. вряща вода. Кисне 30-40 мин. и се прецежда. Процедурите се правят при слънчеви изгаряния 2-3 пъти дневно в продължение на 20-30 мин.- премахват болките и чувството за парене, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

Рецепта 5

При изгаряния от силно слънце се прави баня, като във водата на ваната се добавя 1 чаена чаша ябълков оцет.
 

 

Свързани статии:

Да научим повече за слънчевото изгаряне

Доц. д-р Мария Балабанова съветва как да дозираме слънчевите бани през лятото

Съвети срещу слънцето

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проста рецепта, която ще подсили вашата имунна система

Проста рецепта, която ще подсили вашата имунна система

Следваща статия
Краставицата лекува - превъзходните ползи за здравето от краставицата

Краставицата лекува - превъзходните ползи за здравето от краставицата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар