Блог

Козметично средство и лековита напитка - това е розовата вода

Козметично средство и лековита напитка - това е розовата вода

От древността до наши дни розовата вода е била използвана като средство за подмладяване и разкрасяване. Ако се върнем назад във времето, в древна Месопотамия тази благовонна течност е била използвана за лечение на главоболие, гадене и стомашно разстройство. Във вълшебните свойства на розовата благодат били влюбени не една или две исторически личности – от Клеопатра до Микеланджело. През 16-ти век лекарите предписвали розова вода като лек за облекчение от стрес и стимулиране на храносмилателните функции.

 

 

 

Днес съвременната козметика я включва в състава на редица продукти като етерични масла, лосиони, кремове, тоалетни млека, тоници и т.н. Розовата вода намира широко приложение и в медицинската козметика, благодарение на качествата си успешно да се бори с редица кожни проблеми като акне, зачервяване, розацея, слънчеви изгаряния, суха, чувствителна и старееща кожа. И това не е всичко – все повече световни марки за напитки включват в състава си розова вода. 

 

 

 

#И така, какво по-точно прави този суперзаредена вода толкова мощна? 

 

 

 


Розовата вода е вторичен продукт, който се получава от дестилацията на розовото етерично масло, така че в състава си тя да запази в себе си най-мощните свойства на розовото масло, дължащи се на ароматните съединения, флавоноидите, танините, природните киселини, захарите и други важни витамини, известни с противовъзпалителните си, антибактериални, стягащи, хидратиращи и силно изявени антиоксидантни свойства. Розовата вода притежава още редица лековити качества като това да облекчава тревожността, да повишава настроението, да ускорява храносмилания процес, да пречиства организма.

 

 

 

Едно най-важните приложения на розовата вода, което се превръща във все по-нарастваща тенденция, е нейната консумация под формата на цветна тонизираща напитка.

 

 

 

#Как да включим розовата вода в ежедневието 

 

 

 


На българския пазара може лесно да откриете специални тонизиращи напитки с розова вода, предназначени за директна консумация.

 

 

 

- В случай, че обичате чистата розова вода, може да я добавите към вашия плодов коктейл или ягодов фреш;

 


- Няколко капки розова вода към подправката шафран ще окаже благотворен ефект върху вашия метаболизъм;

 


- Прекрасен коктейл може да приготвите, ако към розовата вода добавите малко джинджифил и по желание плодов сок;

 


- Няколко капки розова вода към обикновената чаша вода ще придаде нежен аромат на питието и ще го превърне в тонизираща лековита напитка; 

 


- Няколко капки розова есенция може да прибавите още и към следобедния си шейк, зеления чай, а защо не и към чашата шампанско вечер.

 

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Билките помагат много при конюнктивит

 

Медът от рози укрепва нервите (рецепти)

 

Как да охладим бебето здравословно – полезни съвети за лятото

 

Източник: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Истински или фалшиви са контракциите ви?

Истински или фалшиви са контракциите ви?

Следваща статия
Витамин С - по колко на ден да пием?

Витамин С - по колко на ден да пием?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар