Блог

Кивито – витаминната бомба, която вталява и ни прави по-здрави

Кивито – витаминната бомба, която вталява и ни прави по-здрави

Кивито е сред най-богатите на витамини плодове. То прилича на малки картофчета и е кръстено на националната и гербова птица на Нова Зеландия. Както знаете кивито има кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки, които са изключително богати на витамини.


 

Източните народи наричат кивито „плод на здравето” заради високото съдържание на витамини. В него се съдържат още захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р. Кивито е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество. Не бива да се отминава и съдържанието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Всичко, изброено дотук, предполага лечебни качества.


 

В 100 грама от този екзотичен плод се съдържат 49 килокалории, 1 г. белтъчини, 11 г. въглехидрати, 2.6 г. влакна и никакви мазнини. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за по-доброто усвояване на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

 

 

Пази от инфекции

 

Плодът е препоръчван при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва. Сокът му е полезен като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.

 

Бори сърдечно-съдовите проблеми

 

Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Благодарение на високото съдържание на витамин С и ценния си минерален състав, кивито е мощен имуностимулатор, силен антиоксидант, необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма, с роля за образуването на колаген, т.е. за възстановяването на съединителната тъкан.

 

Вталява фигурата

 

Кивито е и добър помощник по време на диета. Един от неговите най-големи плюсове е, че е нискокалорично. Така че без угризения можете да го включите в групата на храните с "отрицателни калории", при чието усвояване организмът губи повече калории, отколкото получава. Кивито е превъзходен плод за тези, които спазват диета, тъй като е беден на калории и лесносмилаем от организма. За отличните диетични свойства на плода допринася съдържанието на ензима актинидин, който е много благоприятен за разграждането на усвоеното от организма месо, особено червеното.

 

Редовното консумиране на киви определено може да помогне да се отървете от някой и друг килограм. Освен това така ще организмът ви ще приветства богатото му съдържание на минерали и витамини, които са изключително полезни за здравето на всеки.

 

Избирайте твърди и здрави плодове

 

При покупката на киви трябва да се избират твърди и здрави плодове. На стайна температура за няколко дни доузряват. Ако са прибрани в хладилник, този срок се удължава до няколко седмици. През това време кивито не губи от вкусовите си и хранителни свойства, благодарение на мъхестата си зеленикаво-кафеникава обвивка.


 

Източник: ehograf.info


 

Още:


 

5 хитрини и трикове за кухнята – номер 4 е просто невероятно


 

Изхвърлете мазнините от организма със СПА вода (рецепта)


 

Още 22 тайни и съвети за живота – номер 16 е просто задължително

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.rarewallpapers.com
Предишна статия
Лятна детоксикация на организма с билки – девесил, босилек, джинджифил

Лятна детоксикация на организма с билки – девесил, босилек, джинджифил

Следваща статия
Аронията подпомага кръвообразуването и стимулира щитовидната жлеза

Аронията подпомага кръвообразуването и стимулира щитовидната жлеза

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар