Аронията е плод, който като че ли все още не е много познат и използван у нас. А той е изключително полезен и сокът му е лечебен.
Аронията идва от Северна Америка. Плодът не е взискателен и издържа на ниските температури през зимата. Храстите достигат до 2.5 метра и могат да се отглеждат като се използват за живи огради, крайпътни насаждения и озеленяване.
Плодовете на аронията са по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса. След като откъснат тръпчивостта на плода постепенно намалява. Сокът от арония е с чудесни вкусови и лечебни качества. Аронията съдържа до 18% сухо вещество - фруктоза и гликоза (поради това е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р - до 3000 мг, и това е единственият плод у нас с такова съдържание на витамин Р. Следват витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в аронията е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове.
Сокът на аронията е изключително лечебен. Подпомага обмяната на веществата в организма, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане. От плодовете във всяко семейство могат да се приготвят сокове, сиропи, сладка, мармалади.
Източник: ehograf.info
Още:
Изхвърлете мазнините от организма със СПА вода (рецепта)
Още 22 тайни и съвети за живота – номер 16 е просто задължително
За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)
Коментари