Блог

Кализия – здраве от природата на Русия

Кализия – здраве от природата на Русия

Има едно стайно декоративно растение, което е и лековита билка с редица полезни свойства. Малко са хора, които знаят, че освен декоративната му стойност в стъблото и листата на растението се крият невероятни свойства – да лекува редица заболявания, които съвременната фармацевтична, медицинската наука и практика понякога се оказват безсилни да преборят. Това растение се нарича кализия.

 


Наричат я още жива коса (заради нишките, които се виждат, когато се откъсне листото), домашен жен шен и билката на века (заради това, че лекува много от болестите на 21 век). Тя е ефективно лекарство при алергии, кожни възпаления, сърбежи, измръзвания и изгаряния. Намалява болката, спомага за по-бързото зарастване на рани, подсилва имунната система, укрепва кръвоносните съдове, има диуретично и успокояващо действие. Помага при заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците, жлъчката. Извлек от билката се използва за масажи и лечение на артрит, както и заболявания на гръбначния стълб. Прилага се и при генекологични проблеми, болести на горните дихателни пътища и следоперационни сраствания. Лекува остеохондроза и травми на ставите. Ефикасен лек е срещу бронхиална астма.

 


Смята се, че от билката се повлияват особено добре раково болни.

 


За да бъде ефективно лечението с кализия, човек преди това трябва да пречисти организма си и да се подложи на подходяща диета. Хубаво е да се намали солта, мазното, алкохола, газираните напитки, и дори любимото сладко. Рибата, ядките, пресните зеленчуци са много подходящи.

 


За лечебни цели се използва предимно сокът от надземната част на цветето – стъблото, ластуните и листата, но най-често ластуните.

 


В резултат на многобройни изследвания в Америка и Канада, а също в Иркутския медицински институт и Държавния университет в Санкт Петербург било доказано, че сокът на ароматната кализия притежава способността да лекува много болести. Това му свойство се основава на наличието на биологично активни вещества от групата на флавоноидите и фитостероидите, на широката гама от витамини и микроелементи.

 


Как се използва билката кализия?
 

  • Спиртен разтвор за външно приложение – използва се цялото растение, но и филизите, които са с кафеникаво-виолетон цвят, разделени на коленца. Листата и стръковете от кализия се слагат в шише и се заливат със спирт, силна ракия или водка. Оставя се да престои най-малко 2 седмици докато цветът на разтвора не стане наситено зеленикав, след което се прецежда.
  • Запарка от кализия – билката се залива с гореща вода и се оставя да престои 10 мин. Пие се 3 пъти на ден преди хранене по 50 мл. от запарката.
  • Масло от кализия – смачкайте листа и стръкове от билката и отделете сока, като прецедите получената каша през марля. Добавете зехтин в съотношение 2:3 (кализия и мазнина) и оставете да престои 3-4 седмици. Използвайте за външно приложение.
  • Мехлем от кализия – сок от билката се смесва с вазелин в съотношение 1:3. Съхранява се в хладилник.

 

Свързани статии:

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

Пригответе си мурсалски чай за здраве и дълголетие

Мурсалският чай – българската Виагра

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да подобрите съня си само с 2 натурални съставки

Как да подобрите съня си само с 2 натурални съставки

Следваща статия
Доц. Сотир Марчев: Ограничаването на солта ни удължава живота

Доц. Сотир Марчев: Ограничаването на солта ни удължава живота

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар