Блог

Мурсалският чай – българската Виагра

Мурсалският чай – българската Виагра

Мурсалският чай е билка за всяка болка. Много хора знаят, че е известен и като българската Виагра. Този чай е познат е и като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай, и е една от най-полезните билки, растящи в България.

 

Мурсалският чай е растение, което достига до 50 см височина, бяло е и е изцяло космато. Отглежда се по варовити терени по високите планински райони из южна България – Среден и Южен Пирин, в планината Славянка (по специално в местността Алиботуш) и в Мурсалската част на Родопите. Вирее от 1400 до 2200 м н. в. Цветовете на тази полезна билка са жълти и тя цъфти през лятото. Запознатите знаят, че пиринският чай се бере през юни и юли и се откъсва само надземната част. Билката е известна с това, че е ендемит за Балканите.

 

Ако простата ви алармира или имате проблеми с уринирането няма по полезна билка от Мурсалския чай. Той е още и имуностимулатор и натурален антиоксидант. Помага при лечението на кашлица, бронхит, при чернодробни и стомашно-чревни проблеми. Понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт и инфаркт. Билката е много препоръчвана и за хора, които имат нужда да възстановят имунната си система. С нея можем да забавим развитието на атеросклерозата и раковите клетки. Пиейки го можем да предотвратим появата на остеопороза.

 

Това лековито растение съдържа микроелементи като мед, цинк, желязо, кобалт, селен, но и макроелементи като калций, магнезий, калий и натрий. В мурсалския чай се откриват още феноли, иридоиди, танини, флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, терпеноиди, дитерпени и етерични масла, урсолова и олеанова киселина.

 

Мурсалският чай има много фин, лек вкус и приятен аромат.

 

Преди време японски учени, които са изследвали родопското дълголетие, дори предлагали да финансират отглеждането на чая, но по-късно българи го култивират и започват да го отглеждат в плантации.

 

Свързани статии:

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

Пригответе си мурсалски чай за здраве и дълголетие

Шест доказани народни рецепти при бронхит

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Анасон, ким и резене гонят сухота в устата (рецепта)

Анасон, ким и резене гонят сухота в устата (рецепта)

Следваща статия
10 невероятни причини да правите секс всеки ден

10 невероятни причини да правите секс всеки ден

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар